Bevalling minder riskant door betere samenwerking

09/09/2010 14:29

Medsim

Overdracht tussen eerste en tweede lijn cruciaal voor goede afloop

Eindhoven, 9 september 2010. De helft van alle thuisbevallingen eindigt alsnog in het ziekenhuis. Hiervan is een klein percentage acuut. Tijdens de overdracht van moeder en baby aan het ziekenhuis kan er nog van alles misgaan, zeker bij acute noodsituaties. Om deze situaties vaker te oefenen gaat op 22 september in Eindhoven de cursus "Een goed begin, een goed vervolg" van start. Bij Medsim leren eerste en tweede lijns verloskundigen elkaars taken en verantwoordelijkheden beter kennen tijdens gesimuleerde teamtrainingen. Goede communicatie is cruciaal voor een goede afloop van de bevalling.

In Nederland krijgt dertig procent van de zwangere vrouwen thuis een baby onder begeleiding van een verloskundige. Bijna de helft van deze thuisbevallingen eindigt alsnog in het ziekenhuis. De communicatie en samenwerking tussen de verloskundige (eerste lijn) en het ziekenhuis (tweede lijn) is dan cruciaal voor een goede afloop. Malou van Gool en Nicole Backx van verloskunde praktijk PUUR uit Veldhoven zijn mede-initiatiefnemers voor de cursus: "Juist omdat thuisbevallingen laagrisico bevallingen zijn, komen acute noodsituaties weinig voor. Als deze zich voordoen, is het belangrijk dat de overdracht perfect verloopt en de vaardigheden worden beheerst. Dat wordt bij Medsim in een zeer realistisch nagebootste slaapkamer en ziekenhuisverloskamer getraind."

Het initiatief voor de cursus is genomen na het verschijnen van het rapport 'Een goed begin, veilige zorg rond zwangerschap en geboorte', dat eind 2009 werd gepubliceerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens professor Guid Oei, gynaecoloog van Màxima Medisch Centrum, past de cursus prima in de aanbevelingen: "Voor bevallingen hebben we in Nederland twee gescheiden systemen, met een eerste lijn die zorgt voor zwangere vrouwen met een laag risico die zelf mogen bepalen of ze thuis of in 't ziekenhuis willen bevallen. En dan is er een tweede lijn die zorgt voor zwangere vrouwen met een hoger risico die in het ziekenhuis moeten bevallen. In die gevallen waar een thuisbevalling alsnog in het ziekenhuis eindigt, kom je dus van het ene in het andere systeem terecht. Een goede samenwerking en heldere communicatie is dan noodzakelijk voor een goede afloop. "Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de cursus via www.medsim.nl.





http://www.medsim.nl