Gemeente Culemborg

Hemonyklokje terug in Culemborg

Een bijzondere geschiedenis...

Het laatste nog ontbrekende Hemonyklokje keert na 140 jaar terug in Culemborg. Culemborgs cultuurwethouder Roeland Geertzen is blij met de terugkeer. "Het is de bedoeling dat het klokje ooit herenigd wordt met de andere Hemonyklokken." Tijdens Open Monumentendag op 11 september onthult Roeland Geertzen om 10.30 uur samen met de Hilvarenbeekse cultuurwethouder Coby de Blécourt-Maes het klokje in de Grote Barbarakerk.

Het klokje heeft een bijzondere geschiedenis. Toen op zondag 21 mei 1654 de bliksem in de toren van de kerk sloeg, verbrandden alle in de toren aanwezig klokken. Nog datzelfde jaar werd besloten negen nieuwe klokken aan te schaffen. Die werden besteld bij de gebroeders Hemony in Zutphen, de belangrijkste 17^e-eeuwse klokkengieters die Nederland en België hebben gekend. In 1870 werden vier klokken verkocht. Vorige eeuw bleek dat drie van de vier klokken nog bestonden: in Rhenoy, in Heerhugowaard en in Hilvarenbeek. Het gemeentebestuur probeerde ze te ruilen voor nieuwe klokken van dezelfde grootte en geluid. Heerhugowaard en Rhenoy stemden toe; het gemeentebestuur van Hilvarenbeek wilde op dat moment echter geen afstand doen van haar klok.

Maar mede door de inzet van Gideon Bodden, dorpsbeiaardier in Hilvarenbeek en Dick van Dijk, hulpbeiaardier in Culemborg, is het mogelijk geworden om de oorspronkelijke Hemonyklok alsnog terug te laten keren naar Culemborg. Voorlopig wordt de klok in de kerk opgesteld.