NCRV

Schepper & Co aan tafel

Toename aanvragen euthanasie

Jacobine Geel van start met nieuw seizoen Schepper & Co aan tafel:

De vraag of het leven beëindigd mag worden van mensen die levensmoe zijn, is de laatste tijd veel besproken. Maar volgens ethicus en lid van de toetsingscommissie euthanasie Theo Boer zijn er binnen de huidige euthanasiepraktijk nog voldoende pijnpunten die het bespreken waard zijn. Bijvoorbeeld de toename dit jaar van het aantal euthanasiegevallen. Die steeg in zijn regio met maar liefst 29%. Met name kankerpatiënten eindigen hun leven steeds vaker door middel van euthanasie. Waar komt deze toename vandaan? En wat betekent dit voor huisartsen die het moeten uitvoeren?

Naast ethicus Theo Boer ontvangt presentatrice Jacobine Geel de voormalig directeur van de NVVE Rob Jonquière. Na zijn vertrek bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, werd hij actief binnen de wereldwijd actieve organisatie Right to Die Society.

Ook huisarts Berend Jansen uit Swifterband is te gast. Hij merkt in zijn praktijk dat er in geval van kanker steeds vaker over euthanasie wordt gesproken. Hij is niet principieel tegen euthanasie maar het blijft voor hem als arts een emotionele, beladen handeling.