Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van donderdag 9 september

Alkmaar, 09-09-2010 o 15.00 uur

Roofoverval met dodelijke afloop in Koud Bloed

Callantsoog, donderdag 9 september 2010.

Het misdaadmagazine Koud Bloed besteedt in het septembernummer aandacht aan de overval op restaurant De Visserman op 20 oktober 2009. Daarbij kwam de 55-jarige uitbater Samir Mosa door een schot uit een vuurwapen om het leven.

Een team van rechercheurs probeert dit zware misdrijf op te lossen, tot op heden zonder resultaat. Teamleider Marco Mentink in Koud Bloed: Die ploeg, die de afgelopen maanden qua omvang nogal varieerde, heeft honderden mensen in Callantsoog en wijde omgeving betrokken in haar onderzoek, maar een oplossing is niet in zicht. Dat er bij vlagen minder politiemensen op de zaak zitten, betekent echter niet dat onze aanpak verflauwt. De case ligt zeker niet op de plank. De daders van dit laffe misdrijf moeten worden gepakt.

In het uitgebreide artikel in Koud Bloed komen de dochters van het slachtoffer aan het woord. Zij vertellen op een aangrijpende manier wat hen is overkomen. Hun vader was een sociale en bepaald niet criminele man.

Signalement van de daders

De overval is gepleegd door drie of vier jonge mannen met een leeftijd van tussen de 16 en 25 jaar. Ze spraken een straattaaltje. Hun hoofden waren bedekt met capuchons en sjaals. Ze maakten gebruik van een zwarte sporttas met een wit logo. De schutter maakte gebruik van een zwaar vuurwapen. Omdat hij in een kleine kantoorruimte heeft geschoten sluit de recherche niet uit dat hij een gehoorbeschadiging heeft opgelopen.

Getuigenoproep

De Politie Noord-Holland Noord hoopt nog steeds dat er een gouden tip binnen komt. Justitie heeft een beloning van twintig duizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van de overvallers. Mensen die informatie willen geven kunnen bellen met de politie: 0900-8844.

Het misdaadmagazine Koud bloed is ondermeer verkrijgbaar in de boekhandel.

Bekeuringen tijdens videosurveillance

Noord-Holland Noord, woensdag 8 september.

De videosurveillanten van politiekorpsen Noord-Holland Noord en Kennemerland hebben woensdagmiddag en avond het verkeer gecontroleerd op de diverse ongevalswegen. Opvallend was dat door de hevige regenval, het slechte zicht en het natte wegdek, de bestuurders zich goed aan de omstandigheden aanpasten. Op de N506 in Hoorn werd een 37-jarige man door de videosurveillanten aan de kant gezet, omdat hij door het rode verkeerslicht had gereden ( 160,--); hier kreeg hij een bekeuring voor. Op de Ravelijnweg in Den Helder werd een automobilist aan de kant gezet omdat hij geen gordel droeg ( 90,--) en omdat hij niet handsfree aan het telefoneren was ( 160,--). In Schoorl werd de aandacht van de videosurveillanten getrokken door een 45-jarige automobiliste die met een snelheid van 116 km/uur over de Hondsbosseweg reed, waar een maximum snelheid geldt van 80 km/uur. Zij kreeg haar bekeuring direct mee.

Videosurveillanten zijn politiemensen met een speciale rijopleiding, die met een onopvallende politieauto het onveilige rijgedrag van bestuurders vastleggen. Weggebruikers die door hun rijgedrag negatief opvallen, worden door de videosurveillanten staande gehouden en zij kunnen de beelden van hun eigen rijgedrag terugzien. De videosurveillanten geven daarbij uitleg over de reden waarom de weggebruiker aan de kant is gezet. De onopvallende videosurveillanceauto is uitgerust met geijkte meet- en opnameapparatuur.

Verdachte aangehouden na vernieling winkelruit

Hoorn, donderdag 9 september 2010.

Vannacht rond 01.00 uur werd met een steen een ruit van een winkel ingegooid aan de Gouw. Het alarm ging af en de politie was snel ter plaatse. In de doodstille straat rond het pand werd op een paar honderd meter afstand een bekende van de politie aangetroffen. Het ging om een 27-jarige man uit Hoorn wiens schoenprofiel overeen kwam met het profiel dat in de winkel werd gevonden. De man is als verdachte aangehouden en opgesloten in een politiecel in verband met een nader onderzoek. Uit de winkel is vermoedelijk wat kleingeld gestolen.

Drankrijdster loopt na waarschuwing toch tegen de lamp

Breezand, donderdag 9 september 2010.

Vannacht rond 03.45 uur heeft de politie een 21-jarige automobiliste uit Anna Paulowna aangehouden op de Wallerweg. De vrouw bleek vier glazen rosé gedronken te hebben en blies, als beginnend bestuurster, ruim twee maal de toegestane hoeveelheid: 205 ug/l (tot 90 toegestaan).

Ze vond van zichzelf dat ze stom in de weer was want eerder op de avond had ze, voordat ze in de auto wilde stappen, al een ademtest afgelegd. Ze was toen betrokken bij een korte ruzie en zij en haar auto werden toen door agenten thuis gebracht. Ze realiseerde zich later dat ze haar kostbare mobiele telefoon had laten liggen en stapte alsnog in de auto om die op te halen. Ze bleek nog steeds onder invloed te zijn en kreeg een proces-verbaal.

Drankrijder komt de verkeerde tegen

Medemblik, donderdag 8 september 2010.

Rond 14.30 uur ontstond er bij een inrit van een parkeergarage aan de Kaapstander een korte discussie tussen een medewerker van de Koninklijke Marechaussee in zijn vrije tijd en een 47-jarige automobilist uit Medemblik.

Deze man gedroeg zich opgewonden en bleek gedronken te hebben. De Marechaussee wist te voorkomen dat de man opnieuw in zijn auto zou stappen. Hij ging in plaats daarvan een woning binnen. Korte tijd later kwamen er politieagenten bij die de verdachte aan hielden. Hij bleek veel gedronken te hebben en moest mee naar het bureau. Daar blies hij bijna vier maal de toegestane hoeveelheid alcohol: 865 ug/l (tot 220 toegestaan). Zijn rijbewijs bleek al enkele jaren geleden ongeldig te zijn verklaard.

Huisverbod voor geweldpleger

Middenmeer, donderdag 8 september 2010.

Gistermorgen vroeg werd een vrouw uit Middenmeer op haar woonadres mishandeld door haar 54-jarige echtgenoot. Ze kreeg schoppen en klappen en liep blauwe plekken op. De vrouw ging uit huis en haar man werd later op de dag door de politie aangehouden. Hij is in verzekering gesteld en krijgt een tijdelijk huisverbod.

Brievenbus in de brand gestoken

Julianadorp, woensdag 8 september 2010.

Rond 18.00 uur kreeg de politie de melding dat er een explosie had plaatsgevonden in een oranje brievenbus van TNT post. Deze stond op de kruising Vogelzand-Breewijd. Een klein deel van de post had kort vlam gevat maar de meeste poststukken konden door TNT worden veiliggesteld. De bus was wel ontzet en vermoedelijk heeft iemand een stuk vuurwerk in de bus laten ontploffen. De brandweer hoefde niet op te treden.

Jongen door onbekende agressieve man van fiets geduwd

Heerhugowaard, woensdag 8 september 2010.

Rond 15.45 uur is een 14-jarige jongen uit Waarland op de Middenweg in de buurt van de Donkereweg door een onbekende gebleven volwassen man van zijn fiets geduwd en in de berm gevallen. Hij was geschrokken maar raakte niet gewond en de ketting was van zijn fiets af.

De jongen fietste in de richting van zijn woonplaats toen de man achter hem fietste en zei: Harder, harder, aan de kant. Toen hij terug zei dat de man normaal moest doen werd hij gepasseerd en kreeg hij een klap tegen zijn hoofd waardoor hij in de berm ten val kwam. De man fietse door. Het ging om een blanke man van 30 tot 40 jaar. Hij had zwart haar en droeg een zwarte jas met capuchon. Hij reed op een zwarte fiets. Getuigen worden verzocht te bellen met de politie in Heerhugowaard: 0900-8844.

Getuige van mishandeling gezocht

Heerhugowaard, woensdag 8 september 2010.

Rond 17.15 uur vlogen twee vrouwen elkaar letterlijk in de haren op de Erasmussingel. Een passerende man op een motor heeft de partijen gescheiden en er stopten enkele autos. De politie wil graag met deze getuigen in contact komen.

Van de schermutseling werd aangifte gedaan door een 39-jarige automobiliste uit Heerhugowaard. Ze reed met haar auto over de Erasmussingel en voor haar reed de andere vrouw op een fiets met bij haar een klein hondje. Dit hondje kwam van het voetpad de rijbaan op waardoor de automobiliste in moest houden. Ze wees de vrouw op de fiets daarop waarna die haar middelvinger op stak.

De automobiliste zette haar auto aan de kant om opheldering te vragen. Dit leidde tot een discussie waarna er over en weer klappen vielen. De automobiliste belandde in de prikbosjes en liep enkele blauwe plekken op. De vrouw op de fiets met haar hond ging verderop een woning binnen en haar identiteit is door de politie vermoedelijk wel te achterhalen.

Er waren getuigen van de schermutseling en de politie wil graag met hen in contact komen om de toedracht helder te krijgen. Zij worden verzocht te bellen met de politie in Heerhugowaard: 0900-8844.

Onterecht gebruik van blauw zwaailicht

Schagen, woensdag 8 september 2010.

De politie maakt een proces-verbaal op tegen een 20-jarige automobilist uit Wieringerwerf die op de Hofstraat zonder aanleiding en bevoegdheid gebruik maakte van een blauw zwaailicht dat op de weg alleen gebruikt mag worden door hulpdiensten. Een vriend van de bestuurder had het aan gezet. Het licht is in beslag genomen.

Landelijk promotieteam ondersteunt politie in de strijd tegen fietsdiefstal

(tevens homepagebericht)

Alkmaar, donderdag 9 september 2010.

De aanpak van fietsendiefstal is een speerpunt voor de Politie Noord-Holland Noord. Het is een grote ergernis van het publiek en fietsendiefstal staat al jaren in de top drie van misdrijven. Gisteren tussen 10.00 en 16.00 uur heeft de politie in winkelcentrum De Mare in Alkmaar meegewerkt aan een manifestatie tegen fietsdiefstal. Daarbij werden drie eigenaren aangehouden die op een gestolen fiets reden.

Het winkelcentrum is, naast de twee stations en de binnenstad, één van de hotspots op het gebied van fietsdiefstal in Alkmaar. In de regio NHN doen jaarlijks ruim 5000 mensen aangifte van diefstal van hun fiets. Bijna 30 % daarvan vindt plaats in Alkmaar. De aangiftebereidheid is regionaal al jaren zon 25%. Dit jaar is het aantal fietsdiefstallen in Alkmaar met 90 stuks gedaald. In 2009 werden er in de eerste acht maanden 1028 fietsdiefstallen geregistreerd. Dit jaar staat de teller tot en met augustus op 938.

Manifestatie in de Mare

De mensen die het slechte weer trotseerden, of die toch naar de markt moesten, werden getrakteerd op een gratis advies. Dit advies werd gegeven door het Promotieteam van het Landelijk Centrum Fietsdiefstal. Het team gaf tips, keek in het register van de Rijksdienst voor het Wegverkeer of hun fiets geregistreerd stond en vulde een registratiekaart in voor ruim 100 fietseigenaren. Verder kregen zij een mooi zadelhoesje en een folder met wat men zelf kan doen om fietsdiefstal te voorkomen.

Vier fietsen in beslag genomen

Drie politiebikers en andere politiemensen waren druk met het beantwoorden van vragen van de bezoekers. Tevens heeft de politie met de scanner 400 fietsen nagetrokken of ze van diefstal afkomstig waren. Heel veel fietseigenaren hebben deze actie als positief ervaren. Helaas waren er toch drie personen die op een gestolen fiets reden en dus aangehouden moesten worden voor heling. Hun fiets werd afgenomen en wordt teruggegeven aan de eigenaar. Tevens werd er een ontvreemde geparkeerde e-bike in beslag genomen waarvan de bezitter niet bekend is maar die wel terug gaat naar de eigenaar die aangifte heeft gedaan. Aangifte doen helpt dus!

Verkoper gestolen fiets loopt in de val

Alkmaar, donderdag 9 september 2010.

Gistermiddag rond 16.00 uur hebben twee agenten gekleed in burger een 17-jarige jongen uit Alkmaar aangehouden als verdachte van heling van een herenfiets op het parkeerterrein bij het park Oosterhout.

De jongeman had op marktplaats een nette fiets met een geschatte waarde van 1000 euro te koop aangeboden voor 400 euro. Deze fiets was afgelopen maandag 6 september gestolen vanaf de Jan van Galenstraat. De eigenaar had via internet bij de politie aangifte van diefstal gedaan en herkende zijn eigen karretje op Marktplaats.

Hij stelde de politie in kennis en de agenten besloten zich uit te geven als pseudokopers. Ze namen contact op met de verdachte en spraken met hem bij het park af. Toen hij daar met de fiets kwam werd hij aangehouden. Hij vertelde dat hij de fiets van een onbekende persoon op straat had gekocht voor 250 euro. Dat maakt hem tenminste verdachte van heling. De jongeman is in verband met een nader onderzoek gisteravond in verzekering gesteld.