D66

donderdag 9 september 2010

'Europese meerwaarde' centraal voor commissie meerjarenbegroting

De Speciale Parlementscommissie voor de nieuwe meerjarenbegroting van de EU heeft vanmorgen besloten de Europese meerwaarde centraal te stellen.

leidend thema

De Europese meerwaarde wordt het uitgangspunt bij het bepalen van de toekomstige uitgaven. D66-Europarlementariƫr Gerben Jan Gerbrandy, lid van de tijdelijke commissie, had dit eerder al voorgesteld als leidend thema. "De EU heeft een enorme meerwaarde en moet zich ook op die terreinen concentreren waar deze het grootst is. Dat komt door schaalgrootte, grensoverschrijdende problematiek of een goede wisselwerking tussen nationale en Europese investeringen. Europa zal zich dan vooral bezighouden met terreinen als onderzoek en ontwikkeling, duurzaamheid, energie, buitenlands beleid en burgerrechten."

middelen beter inzetten

Door deze aanpak van de Parlementscommissie zal de huidige strategie van de meeste lidstaten om zoveel mogelijk geld naar het eigen land terug te harken, ongeacht de effectiviteit van die bestedingen, blootgelegd worden. Volgens Gerbrandy is dat cruciaal bij het vaststellen van de toekomstige uitgaven. "Europa kan zoveel meer bereiken dan nu, maar dan moeten de middelen wel beter en geconcentreerder ingezet worden. De gekozen aanpak van de parlementscommissie is een goede stap in die richting."