SGP


hulp in Pakistan

SGP wil onderzoek naar achterstelling christenen bij hulp in Pakistan

De SGP wil dat de Nederlandse regering onderzoekt of het waar is dat bij de hulpverlening in Pakistan christenen worden achtergesteld. SGP-kamerlid Van der Staaij heeft dit aan de orde gesteld bij het debat met minister Verhagen over het Europees buitenlands beleid. De SGP beroept zich berichten uit het veld en de rapportage van hulporganisaties als 'Open Doors'. Volgens die berichten hadden niet-moslims bij de verdeling van de hulp vaak het nakijken. De SGP wil dat dit onderzocht wordt. Als het klopt moet Nederland dit in Europees verband aankaarten bij de Pakistaanse autoriteiten.
---

Algemeen Overleg Razeb
9 september 2010
Van der Staaij

Pakistan
De nood in Pakistan is zeer hoog. Dramatisch. Meer dan 21 miljoen Pakistanen zijn ernstig getroffen. De slachtoffers moeten zo goed en zo snel mogelijk worden geholpen, ongeacht afkomst, religie, levensovertuiging of zo iets dergelijks. Dat spreekt voor zich. Mijn fractie complimenteert de minister voor de bijdrage die vanuit zijn ministerie is geleverd.

Vanzelfsprekend hulp voor een ieder, zo zei ik. Helaas is er op die vanzelfsprekendheid het nodige af te dingen. Mijn fractie is erg geschrokken van de âdiscriminatieâ die naar alle waarschijnlijkheid op grote schaal heeft plaatsgevonden in Pakistan ten aanzien van de slachtoffers. Niet-moslims stonden bij de hulpverlening op de tweede plaats en hadden vaak het nakijken. Onaanvaardbaar.

In antwoord op schriftelijke vragen stelt de minister hiertoe geen signalen te hebben ontvangen van humanitaire organisaties en dergelijke. Heeft de minister echter ook eigen, onafhankelijk onderzoek ingesteld? Er zijn immers vele contrasignalen, dat discriminatie wel degelijk aan de orde van de dag was. Kijk slechts naar de serieuze rapportages van Open Doors en dergelijke. Heeft de minister hierover met de Pakistaanse overheid gesproken? Met welk resultaat? Is gewaarborgd dat Nederlandse hulp inderdaad aan een ieder gelijkelijk wordt verstrekt? Hoe wordt daarop toegezien?

Opvallend vond ik overigens het stevige verwijt van de Turkse premier Erdogan richting de olierijke moslimlanden in het Midden-Oosten. Die landen zouden nauwelijks hun beurs trekken voor het getroffen Pakistan. Is dit juist? Op welke wijze zouden ook deze landen kunnen worden gestimuleerd om hun verantwoordelijkheid te nemen? Is hierover contact vanuit bijvoorbeeld de EU met de lidstaten van de Organisatie van de Islamitische Conferentie?

Kan Nederland â als expert hoogwaterbescherming â nog extra, specifieke kennis leveren om nieuwe overstromingen in Pakistan te voorkomen?

Irakese christenen
Voorzitter. Amerikaanse troepen trekken zich momenteel terug uit Irak. Positief dat dit kan. Er bestaat echter grote zorg omtrent de positie van de Irakese christenen na deze Amerikaanse terugtrekking. De Irakese christenen konden doorgaans op meer steun rekenen van de Amerikaanse mili-tairen dan van de Irakese gezagsdragers. Op welke wijze houdt de internationale gemeenschap hiermee rekening? De Oostenrijkse islamkenner Schulmeister sprak enkele weken geleden over een sluipende genocide jegens Irakese christenen. In 1987 woonden er nog 1,4 miljoen christenen in Irak nu minder dan 400.000. Vergt dit niet veel meer zorg van de internationale gemeenschap? Wat doet Nederland concreet?

Turkije
In de geannoteerde agenda wordt benadrukt welke vitale belangen de EU en Turkije delen. Dat zal waar zijn, maar het lijkt mij niet het goede moment om daarop nu het accent te leggen. Ik zou willen, dat de EU haar grote zorg zou uitspreken jegens Turkije als het gaat om haar betrokkenheid bij het Gaza flottielje-incident en haar tegenstem bij het VNVR-sanctiebesluit jegens Iran. Dat zijn onverantwoordelijke daden die vrede in het Midden-Oosten bepaald niet dichterbij brengen. Wordt Turkije daarop expliciet aangesproken door de internationale gemeenschap?

Iran
Sprekend over Iran: in hoeverre is Shell momenteel nog betrokken bij activiteiten die vallen onder het sanctieregime ten aanzien van Iran? Is gewaarborgd dat dit wordt beëindigd? Wat is de stand van zaken?

In dit verband nog een andere vraag, en wel over âliefdadigheidsorganisatieâ âThe Union of Goodâ. Klopt het dat die relaties onderhoudt met Hamas, Iran én de Nederlandse Al-Aqsa Foundation? Behoort âThe Union of Goodâ feitelijk niet op Europese terroristenlijst?

Voorts vraag ik de minister zich voluit in te zetten om steniging of ophanging van de Iraanse dame Ashtiani te voorkomen. Het gehele proces toont de barbaarsheid van dit Iraanse moellahregime. Het mag ons eens te meer motiveren om ten koste van alles te voorkomen dat een dergelijk regime de beschikking krijgt over nucleaire wapens.

Israël
Nederland is niet in directe zin betrokken bij het lopende vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Wil de minister echter zijn invloed â waar die bestaat - aanwenden om te bevorderen dat door de Palestijnen tenminste het bestaansrecht van de Joodse staat wordt erkend? Dit is een minimumvereiste voor werkelijk perspectief op vrede.
---

Concept-motie van het lid Van der Staaij (SGP)
Razeb, 9-9-2010

De Kamer,

Gehoord de beraadslaging,

Constaterende, dat er serieuze signalen zijn van hulporganisaties waaruit blijkt dat in Pakistan niet-moslims ernstig zijn achtergesteld door de overheid en islamitische organisaties bij de verstrekking van noodhulp,

Overwegende, dat onbetwist moet zijn dat noodhulp aan een ieder, van welke achtergrond of overtuiging dan ook, gelijkelijk dient toe te komen en dit eens te meer gewaarborgd moet zijn indien er mede sprake is van Nederlandse hulpverlening,

Verzoekt de regering te onderzoeken of en op welke wijze (religieuze) minderheden in Pakis-tan gediscrimineerd zijn bij de noodhulpverlening en de Kamer te informeren over de conse-quenties die aan deze onderzoeksresultaten verbonden moeten worden

En gaat over tot de orde van de dag.