Gemeente Leudal


Nieuws

Leudal helpt Nunhems bij zoektocht naar nieuwe locatie

De gemeente Leudal heeft haar steun toegezegd aan zaadbedrijf Nunhems bij haar zoektocht naar nieuwe uitbreidingsgrond. Het zaadbedrijf zoekt naar een gebied van ongeveer 20 ha in de nabijheid van haar hoofdkantoor in Nunhem.

Sinds de oprichting in 1916, is Nunhems uitgegroeid tot 1 van de 4 belangrijkste groentezaadbedrijven van de wereld. Het behoort tot de grootste bedrijven in Leudal en groeit verder: "Als we willen blijven groeien, hebben we meer ruimte nodig," zegt Ko Remijnse, Nunhems' directeur. Het bedrijf huurt momenteel kasruimte in aanvulling op haar eigen 35,000 m2 kassen en 80 ha velden in Leudal. "We schatten dat we een extra 20 hectare nodig hebben voor onder meer kassen in de komende jaren. En aangezien zaadveredeling en laboratoriumonderzoek sterk met elkaar verbonden zijn, zou een gebied vlakbij onze VegTech Campus in Nunhem ideaal zijn," vervolgt Remijnse.

Het college van de gemeente Leudal steunt Nunhems' uitbreidingsplannen. "Nunhems is een innovatief bedrijf dat jonge en opgeleide mensen aantrekt en investeert in onze toekomst. Het zou zonde zijn als zij zouden moeten kiezen voor een locatie buiten Leudal voor hun uitbreiding. Waar we hen kunnen steunen in hun groei, zullen wij dit doen," zegt portefeuillehouder Paul Vogels. Ook de gemeenteraad deed eerder unaniem de uitspraak dat Nunhems behouden moet blijven voor de gemeente Leudal.

Voor Nunhems is het niet alleen de nabijheid tot de huidige locatie, dat Leudal een aantrekkelijke keuze maakt. "Bijna 40% van onze medewerkers wonen hier en veel van onze klanten zitten in de directe omgeving.. Leudal neemt immers de 5e plaats in voor de oppervlakte vollegrondsgroenteproductie in Nederland," legt Remijnse uit. "We zijn nauw verbonden met de gemeenschap en zijn trots een actieve rol te nemen in haar ontwikkeling. "We zoeken naar een solitaire ligging, tenminste 1.000 m verwijderd van andere kassen. Dit om onze plantenveredelingactiviteiten te beschermen tegen invloeden van buitenaf," legt Remijnse uit.

De afgelopen jaren werden ook vestigingsplaatsen in Noord-Limburg op haalbaarheid onderzocht in samenspraak met de provincie Limburg. Daarbij speelt een wettelijke bepaling dat de nieuwe kassen gebouwd zouden moeten worden in zgn. `concentratiegebieden'. Nunhems ziet een vestiging daar vooralsnog niet zitten vanwege de bijzondere wens voor een meer geïsoleerde ligging. Wethouder Vogels: "De gemeente Leudal heeft samen met Nunhems een shortlist opgesteld van een viertal locaties binnen Leudal, die in aanmerking komen als nieuwe veredelingslocatie voor Nunhems. Volgens de gebruikelijke procedures wordt nu onderzocht welke locatie(s) binnen Leudal in aanmerking komen voor principemedewerking."