Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Zuiderkruis biedt ondersteuning bij brand op Bonaire

9 september 2010, 15.47 uur

Zwarte rookwolken vanaf een van de opslagtanks van de Bonaire Petrolium Cooperation (BOPEC) Het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis is gisteren ingezet bij het bestrijden van een brand op Bonaire. Momenteel zijn 11 marine militairen aan land en betrokken bij het blussen. Zij vullen onder andere het blusschuim bij, hebben geholpen met de reparatie van het brandblussysteem en ontladen de aanwezige sleepboten van schuim en schuimkanonnen.

De brand in een opslagtank van de Bonaire Petrolium Cooperation (BOPEC) aan de noord-oostkant van Bonaire brak gistermiddag uit. De vermoedelijke oorzaak is blikseminslag. De tank bevatte Nafta, een vluchtige dieselsoort en de geschatte inhoud is 1 miljoen liter. Hr. Ms. Zuiderkruis heeft haar eigen brandblussysteem gebruikt om het lokale brandblussysteem van BOPEC op druk te houden.

Daarnaast heeft het schip de super-RHIB van de Kustwacht voorzien van brandstof, zodat het uitvoeren van patrouilles door kan gaan. "Deze actie onderstreept het nut van onze aanwezigheid en een goede samenwerking met de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba en de civiele autoriteiten", zei de commandant van het schip, kapitein-luitenant-ter-zee Herman de Groot.

Ondersteuning kustwacht

Hr. Ms. Zuiderkruis is half augustus vertrokken uit de haven van Den Helder om als stationsschip naast het uitvoeren van kustwachttaken ook te zorgen voor ondersteuning bij maritieme counter-drugsoperaties. Daarnaast beschikt het schip over alle faciliteiten om tijdens het orkaanseizoen ondersteuning te verlenen bij mogelijke humanitaire hulpoperaties.