Gemeente Barneveld


Barneveld ontvangt bonus voor inburgeringsprestatie

In Barneveld zijn de verplichte inburgeraars allemaal in beeld gebracht; met iedere verplichte inburgeraar is een gesprek gevoerd. Zij moeten binnen een vastgestelde termijn hun inburgeringsexamen halen. Minister E. van Middelkoop van Wonen, Wijken en Integratie heeft de gemeente Barneveld daarvoor beloond met een prestatiebonus van EUR 180.000,-.

In de gemeente Barneveld bestaat, naast de `verplichte inburgeraars' een groep allochtonen die de Nederlandse taal niet beheerst, maar die op de grond van de Wet Inburgering niet verplicht kan worden taallessen te volgen. Het vereist extra inspanning van de gemeente om deze groep te motiveren tot inburgeren. Het ministerie van Wonen, Wijken, en Integratie stelde de gemeente een bonus in het vooruitzicht als de gemeente er in zou slagen per 1 juni 2010 19 trajecten te realiseren. Dit is gelukt. Op dit moment vol-gen 47 personen een inburgeringstraject.

Meedoen met de samenleving
Meedoen in Nederland begint met het spreken van de taal. Taal zorgt ervoor, dat we ons verstaanbaar kunnen maken op school, op het werk, op straat of bij de dokter. De gemeente heeft een belangrijke spilfunctie bij inburgering: zij moet inburgeraars informeren over de inburgering en inburgeraars een passend inburgeringstraject aanbieden, waaronder een taaltraining. In 2010 zijn overigens nog extra trajecten beschikbaar voor inburgeraars. In totaal kunnen in 2010 90 personen in Barneveld een inburgeringstraject volgen; 47 personen zijn dus al gestart.

Aanmelden kan bij het BWA
Kent u iemand die de Nederlandse taal nog niet (goed) spreekt? Dat kan een familielid of een vriend zijn, een kennis, buurman of collega. Werkt u in de zorg, bij de gemeente, de politie, een school of een andere instantie? En komt u in contact met nieuwe Nederlanders die onze taal niet goed spreken? Neem dan contact op met het Bureau Werk en Activering, Churchillstraat 69 in Barneveld. De medewerkers van het bureau kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden, schooltijden (ook in de avonduren), T 0342-404060 (Mahboob Nikzad) of de gemeente Barneveld, T 14 0342 (Elsa Rijssenbeek).

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl