Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties, 30 aug. t/m 5 sept. (video)

9 september 2010, 16.00 uur

Ter voorbereiding op het eerste grote konvooi, vertrok afgelopen weekend een gecombineerd Amerikaans-Nederlands konvooi van Kandahar naar Tarin Kowt. Een L-100, een civiel transportvliegtuig, heeft verschillende vluchten uitgevoerd om materieel, waaronder Bushmaster en Fennek pantservoertuigen, vanuit Tarin Kowt over te brengen naar Kandahar Airfield (KAF).

Ter voorbereiding op het eerste grote konvooi van Tarin Kowt naar Kandahar, vertrok afgelopen weekend een gecombineerd Amerikaans-Nederlands in tegenovergestelde richting. Het konvooi kwam met enige vertraging op zondag 5 september aan. Het grote konvooi heeft inmiddels ook plaatsgevonden en dit is vastgelegd in de bijgevoegde video.

Konvooi naar Kandahar * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 9 september 2010 | wmv | 03:22 | 8.0 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 9 september 2010 | mp4 | 03:22 | 12.2 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 9 september 2010 | 3gp | 03:22 | 1.9 MB * Uitgeschreven tekst Eerste konvooi naar Kandahar.

Het eerste grote konvooi is zonder noemenswaardige problemen van Tarin Kowt naar Kandahar gereden.

Afgelopen weekend zijn de reconstructiewerkzaamheden aan de start en landingsbaan op de basis in Tarin Kowt begonnen. De baan wordt verhard, verlengd en verbreed. Vooral het verharden van de baan is van belang voor voortgang van de redeployment. Als de werkzaamheden zijn afgerond, is het mogelijk directe vluchten van Tarin Kowt naar Nederland uit te voeren. Zolang de werkzaamheden plaatsvinden, is de afvoer van materieel door de lucht beperkt.

Raketaanvallen Op Kandahar Airfield vonden verschillende raketaanvallen plaats. Aan Nederlandse zijde ontstond geen materiële of personele schade.

Marechaussee bij operatie Poseidon

De marechaussee neemt deel aan een groot aantal grenscontroles bij de Griekse eilanden. Foto: ministerie van Defensie

Defensie neemt van 1 september tot en met 20 oktober deel aan een groot aantal grenscontroles bij de Griekse eilanden. De controles, onder de naam "Poseidon", vinden plaats in het kader van Frontex, een Europees samenwerkingsverband tussen de 25 Schengenlanden, waarin een gezamenlijke bijdrage wordt geleverd aan de bewaking van de buitengrenzen.

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de marechaussee levert onder meer een RHIB (Rigid-Hulled Inflatable Boat) voor de grensbewaking bij het Griekse eiland Samos. Daarnaast wordt, samen met de zeehavenpolitie van het politiekorps Rotterdam Rijnmond, expertise geleverd voor de controle van documenten en het interviewen van illegale vreemdelingen.

Van 1 tot en met 15 september neemt ook een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht deel aan de controles. Dit toestel wordt door Defensiepersoneel gevlogen. Daarnaast gaan 2 luchtwaarnemers van de marechaussee mee, om vanaf het eiland Kos het grensgebied te observeren en bijzonderheden aan de Griekse kustwacht door te geven.

Caribisch gebied

Hr. Ms. Pelikaan wordt beladen met hulpgoederen voor Sint Maarten. Foto: ministerie van Defensie

Na het passeren van orkaan Earl op 30 augustus is het orkaan-noodhulpdetachement van de marine, bestaande uit ongeveer 60 militairen en 4 militairen van de Arubaanse Militie begonnen met het opnemen van de schade op de Bovenwindse Eilanden. Voor en tijdens de passage assisteerden de mariniers de politie met het handhaven van het tijdelijke uitgaansverbod. Zij assisteren tot nader order bij de opruimwerkzaamheden. Ook het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan is op de Bovenwindse Eilanden arriveerde voor eventuele hulpverlening.

Nationale operaties

Een Lynx-helikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft vorige week de bemanning van een brandend zeiljacht in veiligheid gebracht. De brand ontstond toen het schip zich op ongeveer 4 kilometer ten zuidwesten van Den Helder bevond. Ook de AB-412-reddingshelikopter is vorige week ingezet, onder meer voor een medische evacuatie vanaf het Waddeneiland Vlieland.

Marechaussee onderschept wapens Bij een preventieve fouilleeractie op en rond Schiphol heeft de Koninklijke Marechaussee vorige week 13 wapens onderschept. Bij de actie, die in de ochtend plaatsvond, onderzochten zo'n 40 marechaussees ongeveer 500 personen en 120 voertuigen. Ze troffen onder meer een kapmes en andere messen, een boksbeugel en knuppels aan. Daarnaast vonden ze softdrugs en een radardetector en bleek een persoon onder invloed achter het stuur te zitten.

Zie het origineel