European Union



13285/1/10 REV 1

PRESSE 233

50 jaar Speciaal Comité Landbouw

Op 9 september 2010 heeft het Speciaal Comité Landbouw (SCL) van de Raad zijn 50e verjaardag gevierd. Om die gelegenheid luister bij te zetten, werd de vergadering voorafgegaan door een lunch en gevolgd door een receptie en een concert. Tijdens de lunch wees de huidige voorzitter van het SCL, de heer Herman Hooyberghs, op de belangrijke rol die het SCL voor de werking van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) heeft vervuld, vervult en zal vervullen. Eregast tijdens de lunch was Commissielid Dacian Ciolos, belast met Landbouw en Plattelandsontwikkeling, en voormalig lid van het SCL. Tijdens de in de zetel van de Vlaamse regering georganiseerde receptie feliciteerde de heer Kris Peeters, minister-president van het Vlaams Gewest, het SCL en hij legde daarbij de nadruk op diens essentiële taak van voorbereiding van de besprekingen voor de Raad Landbouw.

Achtergrond:

Het SCL is het orgaan dat de werkzaamheden van de Raad Landbouw voorbereidt, met name wat betreft alle aspecten van de gemeenschappelijke marktordeningen, de landbouwstructuren en plattelandsontwikkeling. Het SCL heeft een centrale rol gespeeld bij het oorspronkelijke ontwerp en de periodieke hervorming van het GLB. Het GLB blijft een van de hoekstenen van het Europese bouwwerk. Het neemt een aanzienlijk deel van de totale EU-uitgaven voor zijn rekening, vertegenwoordigt een groot deel van het EU-recht, en raakt de levens van miljoenen EU-burgers rechtstreeks.

Het SCL vergadert doorgaans eens per week, op maandag. De lidstaten worden in dit comité vertegenwoordigd door hoge ambtenaren die bevoegd zijn voor het landbouwbeleid, hetzij in hun permanente vertegenwoordiging, hetzij in hun hoofdstad. Zoals ook bij Raadszittingen het geval is, neemt de Europese Commissie deel aan alle vergaderingen van het SCL. Het secretariaat-generaal van de Raad staat het comité en zijn gespecialiseerde werkgroepen bij in hun taken.

Naast het SCL bereidt het Comité van permanente vertegenwoordigers (Coreper) de werkzaamheden van de Raad Landbouw voor, wanneer financiële kwesties of technische maatregelen op veterinair en fytosanitair gebied of met betrekking tot de voedingsmiddelenwetgeving moeten worden besproken. Anders dan het Coreper, waarvan de oorsprong teruggaat tot het EEG-Verdrag van 1957, werd het SCL ingesteld bij een besluit van de Raad van 12 mei 1960 over de versnelling van het tempo van verwezenlijking van de doelstellingen van het Verdrag, met bijzondere verwijzing naar het GLB. De toenmalige zes lidstaten achtten het namelijk nodig een gespecialiseerd orgaan te belasten met deze taken.

De eerste vergadering van het SCL vond plaats op 9 september 1960. In de loop der jaren zijn de werkzaamheden van het comité toegenomen naarmate het GLB aan belang won. Met het oog op de voorbereiding van de besprekingen van de Raad heeft het SCL voor verschillende specifieke aspecten werkgroepen ingesteld.

Het SCL is ook voor vele van zijn leden een goede voorbereiding gebleken op een grotere verantwoordelijkheid op nationaal en Europees niveau. Sommige leden zijn nadien minister voor Landbouw geworden, zoals de heer Michel Cointat (Frankrijk) in de jaren '70, de heer Gerrit Braks (Nederland) in de jaren '80, en de heren Kalevi Hemilä (Finland) en Walter Luchetti (Italië) in de jaren '90. De heer Dacian Ciolos, lid van het SCL van 2005 tot 2007, is Roemeens minister voor Landbouw geworden en werd in 2010 Commissielid, belast met Landbouw en Plattelandsontwikkeling.