Gemeente 's-Hertogenbosch

09-09-2010
Kunstzinnig en creatief met respect voor wat er is

Monumentale Willem II fabriek in ontwikkeling
Samen investeren de Provincie Noord-Brabant en de gemeente 's-Hertogenbosch in het opknappen van de monumentale Willem II fabriek (de) aan de Boschdijkstraat. De buiten- en binnenkant van de oude sigarenfabriek van Goulmy & Baar pand worden volledig gerenoveerd. In december van dit jaar starten de werkzaamheden en verwachting is dat deze in 2013 zijn afgerond. De huidige gebruikers zijn vooral beeldende kunst- en cultuurinstellingen. Het samenbrengen van met name de beeldende kunstinstellingen zoals het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK), Grafisch Atelier, Digitale Werkplaats, Atelier Beheer Stichting en individuele kunstenaars zorgt voor een uitstraling die goed past bij het monumentale gebouw. Kunstzinnig en creatief met respect voor wat er is, gericht op ontmoeting met het publiek. Met de renovatie is een bedrag van EUR 3.200.000 gemoeid.

De plannen
Idealiter zou de Willem II fabriek in zijn geheel beschikbaar moeten komen voor de beeldende kunst. De aanwezigheid van de Koninklijke Harmonie en poppodium w2 maakt dat uitgegaan moet worden van een groeimodel. In goed overleg proberen we ook bij hen de deuren open te zetten voor samenwerking. Voorbeeld is een gezamenlijke entree aan de Boschdijkstraat. De begane grond van het gebouw wordt volledig voor publiek toegankelijk. Zij kunnen daar onder meer exposities bezoeken en informatie over de activiteiten van de Willem II fabriek krijgen. De eerste verdieping is deels toegankelijk voor publiek. Daar komen ook de werkplaatsen van het grafisch atelier en de digitale werkplaats. Deze verdieping staat symbool voor ontwikkeling, experiment en professionele educatie. De tweede verdieping is in principe niet toegankelijk voor publiek omdat daar individuele kunstenaars een atelier huren.

Rol CBK
Het CBK speelt in het ontwikkelen van de plannen een voortrekkersrol. In samenspraak met de andere gebruikers en de gemeente worden plannen en modellen gevormd. Die moeten leiden tot een goed beheer van het pand, een sluitende exploitatie en afstemming in programmering van de diverse activiteiten.