Gemeente Lansingerland

Collegeprogramma 2010-2014
Uitzicht

Burgerparticipatie, de financiële problematiek en het zoveel mogelijk in stand houden van het voorzieningenniveau in de kernen. Dit zijn de belangrijkste themaâs van het collegeprogramma 2010-2014.

In deze samenvatting kunt u lezen wat er de komende vier jaar in de gemeente Lansingerland gaat gebeuren. Zoals u misschien wel weet, zijn het financieel sombere tijden. B&W is zich deze situatie ten zeerste bewust en er is volgens hen veel creativiteit nodig om de ambities binnen de beschikbare budgetten te realiseren.

Burgerparticipatie
Het college hecht erg aan burgerparticipatie en binnenkort verschijnt er een nota over dit onderwerp. Hierin beschrijft B&W op welke wijze inwoners van jong tot oud, en bedrijven kunnen participeren en welke initiatieven de gemeente daartoe ontplooit.
Burgemeester en wethouders willen dicht bij de inwoners, bedrijven en organisaties staan, maar doen daarbij wel een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de inwoners van Lansingerland. Zij worden gevraagd om mee te denken, mee te helpen en initiatief te nemen.

Zorgzame samenleving
Het college streeft naar een zorgzame samenleving, waarin iedereen zich persoonlijk en sociaal kan ontwikkelen. Een belangrijke schakel bij deze betrokken samenleving vormen de vrijwilligers. De gemeente ondersteunt hen waar nodig en zoekt naar creatieve mogelijkheden om u als inwoner enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. Â

Wijkgericht werken
Verder kunt u visies over wijkgericht werken verwachten, waar beheer van het groen, veiligheid en jongerenbeleid onderdeel van uit maken. Het college kiest samen met de inwoners wat prioriteit heeft en welke investeringen ze kunnen uitstellen en betrekt u bij het beleidsproces.

Dienstverlening
Het college hecht verder erg aan een goede dienstverlening. De basistaken worden altijd naar behoren uitgevoerd. Door gebruik te maken van een E-loket, krijgt u snel een eenduidig antwoord op uw vragen.

Financiële problematiek
De wereldwijde economische crisis heeft grote financiële gevolgen voor Lansingerland. De woningbouw stagneert en hiermee ook de groei van de bevolking. Daarbij heeft de gemeente te maken met hoge rentelasten en achterblijvende inkomsten. Ook de bezuinigingen van het Rijk raken de gemeente financieel gezien hard.

Het college hecht veel waarde aan een degelijk financieel beleid en streeft naar een sluitende meerjarenbegroting. Bezuinigingen zijn daarom onontkoombaar. Het college wil er alles aan doen om de komende vier jaar de lasten voor de inwoners niet te laten stijgen, behalve met het inflatiepercentage. Wel overweegt het college een mogelijke verhoging van tarieven en producten die nog niet kostendekkend zijn.

Maatregelen
Toch ontkomt het college er niet aan om maatregelen te nemen die de inwoners raken. Zo werkt het college het toepassen van het profijtbeginsel in de subsidieverlening uit. Verder komt er een verlaging van het subsidieplafond. Ook onderzoekt het college of er in Lansingerland een school kan komen voor speciaal onderwijs om de kosten van het leerlingenvervoer in de hand te houden.Â

Bedrijvigheid
Bedrijvigheid inclusief de innovatieve glastuinbouw is de crux waar de Lansingerlandse economie om draait. Daarom wil het college investeren in de promotie van Lansingerland in het algemeen en bedrijfslocaties in het bijzonder.

Grondbeleid
Een gedegen grondbeleid is van wezenlijk belang voor de financiële situatie van de gemeente. Het college wil op een beperkte schaal een actief grondbeleid voeren. Zo is het algemeen belang het beste gediend. Daarbij heeft het grondbeleid in de voorbijgaande jaren Lansingerland een aantrekkelijk voorzieningenniveau en een hoge kwaliteit van de openbare ruimte opgeleverd. Door de economische crisis blijven de resultaten op de grondexploitatie nu echter achter bij de ramingen, waardoor de gemeente in financieel zwaar weer is gekomen. Het college treft diverse maatregelen om het financiële leed te verzachten. Daarbij proberen B&W om het verlies zoveel mogelijk te beperken en de risicoâs te minimaliseren.

Voorzieningen in de kernen
Het college hecht erg aan de vitaliteit en een evenwichtig voorzieningenniveau van de drie kernen in het algemeen en van Bleiswijk in het bijzonder. Zo blijft er in ieder geval een servicepunt in Bleiswijk en wordt er een visie opgesteld.

Wat gebeurt er nog meer in de kernen?
Het college bouwt nog een aantal geplande schoolsportvoorzieningen die geschikt zijn voor multifunctioneel gebruik. Verder kunt binnenkort in de vestigingen van Bibliotheek Oostland terecht voor allerlei activiteiten op het gebied van kunst cultuur en informatie. Jongeren moeten zowel binnen als buiten voorzieningen en faciliteiten kunnen vinden om te sporten of zich cultureel te vormen. Wel wordt er krachtig opgetreden tegen jongeren die overlast veroorzaken. Het streven is dat iedereen binnen de gemeente zich veilig voelt. Â

Sociale voorzieningen
Het beleid is er op gericht om u als u werkeloos bent geworden weer aan een baan (of vrijwilligerswerk) te helpen, waarbij er extra nadruk ligt op de jongeren. Het college stelt daarnaast alles in het werk om nieuwe burgers en vluchtelingen te laten integreren.

Milieu
Het college blijft vasthouden aan bestaande geluidsnormen en spant zich in om het geluidsniveau van de HSL naar een aanvaarbaar niveau terug te brengen. Verder heeft de gemeente de ambitie om een CO2 neutrale gemeente te zijn in 2025.

De gemeentelijke organisatie
De huidige gemeentelijke organisatie wordt omgevormd naar een efficiënt organisatie die vooral als regisseur optreedt. Het college bezint zich samen met de raad op de kerntaken waarvoor de gemeente verantwoordelijk wil en kan zijn. Het personeelsbestand wordt aangepast op dit takenpakket.Â

Collegeprogramma
U kunt hier het hele Collegeprogramma 2010-2014 downloaden.