Rijksoverheid


2010Z12537 Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het verdwijnen van kleinkunst en cabaret op Radio 2. (Ingezonden 9 september 2010)


1 Wat is uw oordeel over de actie van het Comité Kleinkunst op Twee, dat zich hard maakt voor kleinkunst en cabaret op Radio 2? 1) 2 Deelt u de mening dat `met het verdwijnen van deze programma's het belangrijkste podium van de Nederlandse kleinkunst wordt opgeheven', omdat `de rijkdom van het Nederlandse lied, cabaret en kleinkunst wordt verbannen naar de rafelranden van het omroepbestel, waar de luisteraar het niet of nauwelijks oppikt'? 3 Hoe rijmt u het verplaatsen van programma's over kleinkunst en cabaret - bij uitstek populair onder jongeren - van Radio2 naar Radio5 Nostalgia onder het mom van een `verjongingskuur' van Radio2? 2) 4 Deelt u de mening dat de programmering a priori een zaak is van de publieke omroep, maar dat de politiek tegelijkertijd een taak heeft om te zorgen voor een prominente plaats voor Nederlandse kunst en cultuur en dus ook voor kleinkunst en cabaret? 5 Wilt u bezien of de besluitvorming rond plaats en tijdstip van programma's op radio en tv meer dem ocratisch kan worden gemaakt, zodat meer rekening wordt gehouden met de zorgen van makers en kijkers/luisteraars? 6 Bent u bereid in overleg te gaan met betrokkenen (zendermanager, omroepen, makers) over een werkbare oplossing voor de kwestie die het Comité Kleinkunst op Twee aanroert?


1) www.amsterdamskleinkunstfestival.nl/ en de brief aan de informateur van 25-8-10 2) www.volkskrant.nl/binnenland/article1407134.ece/Radio_2_ondergaat_verjongingskuur

---- --