Groei winst FMO door goede prestaties ontwikkelingslanden

09/09/2010 18:24

FMO

Halfjaarcijfers ontwikkelingsbank FMO: ontwikkelingslanden doen het goed, waardoor winst groeit

Hoogtepunten

Winst eerste zes maanden 2010: EUR 51,6 miljoen

Nieuwe investeringen eerste zes maanden 2010: EUR 234 miljoen

Totale investeringsportfolio EUR 5.2 miljard

Den Haag, 9 september 2010

FMO, de Nederlandse ontwikkelingsbank, heeft over de eerste zes maanden van 2010 een winst van EUR 52 miljoen euro gerealiseerd (eerste halfjaar 2009: EUR 17 miljoen). De omvang van de portefeuille groeide in de eerste helft van 2010 verder tot EUR 5,2 miljard euro (EUR 4,6 miljard ultimo 2009). Deze groei is met name het gevolg van een sterkere dollar en nieuwe investeringen.

Nanno Kleiterp, CEO van FMO, zegt in reactie op de halfjaarcijfers: "Wij zijn zeer tevreden met de resultaten over het eerste halfjaar, zeker wanneer we rekening houden met de nog steeds uitdagende marktomstandigheden". Het blijkt dat er nog steeds uitstekende investeringsmogelijkheden zijn en resultaten kunnen worden behaald in ontwikkelingslanden. "Wij zetten ons huidige investeringsbeleid dan ook voort volgens de gekozen strategie die is gebaseerd op het investeren in de financiële sector, (duurzame) energie en huisvesting in met name lage inkomenslanden. Dit zijn sectoren die belangrijk zijn voor een duurzame groei in ontwikkelingslanden."

FMO heeft zich ook in de eerste helft van 2010 gericht op het ondersteunen van bestaande klanten. Samen met het reële herstel van de economische groei in ontwikkelingslanden heeft dat er mede toe bijgedragen dat weinig klanten in grote moeilijkheden zijn geraakt en FMO zeer lage afwaarderingen heeft gehad. "Ondanks de wereldwijde financieel-economische situatie zijn de omstandigheden in ontwikkelingslanden beter dan in de westerse wereld. We kunnen constateren dat in ontwikkelingslanden veel professioneel geleide en gezonde bedrijven zijn die goed door de crisis zijn gekomen. Deze bedrijven zijn essentieel voor armoedebestrijding. Dat onderstreept het belang van private sector ontwikkeling. Er liggen veel goede kansen om in Afrika, Azië en Latijns Amerika te investeren. Meer private investeerders zouden de kansen die dat biedt moeten onderkennen", aldus Nanno Kleiterp.

De cijfers in dit persbericht zijn niet door de externe accountant gecontroleerd.





http://www.fmo.nl