GroenLinks Zeist



Gemeenteraad stemt unaniem in met plan Krakelingweg

Tijdens de raadsvergadering van 7 september heeft de Zeister gemeenteraad unaniem ingestemd met het bestemmingsplan voor de Krakelingweg. Hiermee is een besluit genomen over een van de langstlopende dossiers binnen Zeist. Het feit dat de raad unaniem was in haar oordeel zegt iets over het brede draagvlak dat er inmiddels bestaat voor het plan. Met name in de laatste maanden is er veel overleg geweest met belanghebbenden, wat ook tot verschillende bijstellingen heeft geleid. GroenLinks is erg tevreden over de uitkomst en gaat er van uit dat nu er een plan met een zeer groot draagvlak is aangenomen, er ook geen procedures te verwachten zijn die tot mogelijke vertragingen kunnen leiden, zodat er zo snel mogelijk een begin kan worden gemaakt met de uitvoering.

Het nieuwe plan kent een lange ontstaansgeschiedenis en vormt een onmisbare schakel in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Zelfs partijen die destijds tegen het GVVP hadden gestemd (waaronder de VVD), hebben zich enthousiast uitgelaten over het plan. Het is mooi dat het juist de huidige VVD-wethouder is die dit dossier op zo'n positieve wijze kan afsluiten.

Zoals gezegd is er met name in de afgelopen maanden veel overleg geweest met belanghebbenden. Er is keihard aan gewerkt in de zomervakantie. Maar ook in de jaren er voor is er door veschillende wethouders veel en goed werk verzet m.b.t. dit dossier. Problemen lagen o.a. op het vlak van de boscompensatie, de verkeerveiligheid en de ecologische inpassing. In de loop der jaren is het wegtracé is een aantal keren verschoven en de aanvankelijke snelheid van 80 km/u is omlaag gebracht naar 50. Met een flinke eindsprint ligt er nu een voor alle partijen zeer acceptabel plan.

Eén punt van zorg bleef nog een beetje hangen: in hoeverre is de geplande ontsluitingsweg naar de sportterreinen voldoende sociaal veilig. Daarom heeft GroenLinks het initiatief genomen om een motie in te dienen om naast de gebruikelijke verkeerskundige evaluatie, één jaar na een ingrijpende weggreconstructie, in dit geval ook te evalueren op sociale veiligheid en aan de hand van deze evalutie te bezien of er nieuwe maatregelen genome moeten worden. Deze motie is raadsbreed mede-ondertekend en (dus) ook unaniem aangenomen.