Professionele dienstverlening in verwarring

09/09/2010 18:47

Nyenrode Business Universiteit

Breukelen, 9 september 2010 - Het proces van flexibilisering van arbeid leidt tot complexe arbeidsverhoudingen en geeft continuïteitsproblemen in bedrijven. De werkgevers- werknemersverhouding verandert, het wordt onduidelijk wie welk mandaat heeft, hoe de verhoudingen tussen intern medewerker en externe kracht is ingericht en wie het merk gaan dragen. Dat concludeerde de top van dienstverleningsbedrijven tijdens een bijeenkomst over de toekomst van professionele dienstverlening georganiseerd door het Professional Services Institute (PSI) van Nyenrode Business Universiteit.

Flexibilisering van arbeid is een ontwikkeling die zich heel snel doorzet. In 2020 is het totaal aantal ZZP'ers twee miljoen; naar verwachting is circa 25% hiervan - 500.000 in aantal dus - dan een ZP'er (zelfstandige professional). Een deel van de ZP'ers organiseert zich in netwerken rond grote klanten, bureaus of rond nieuwe en strategische thema's bij bepaalde klanten of klantgroepen. Deze ZP'ers, op welke manier dan ook georganiseerd, zijn voorbeelden van 'de nieuwe professional'. Ook de nieuwe generaties professionals hebben een sterke drang om vrij gevestigd te zijn, in netwerken te opereren en te leren door in veel verschillende omgevingen actief te zijn. Het proces van flexibilisering van arbeid leidt tot complexe arbeidsverhoudingen en geeft continuïteitsproblemen in bedrijven. Dit maakt dat de professionele dienstverlening momenteel geconfronteerd wordt met uiteenlopende dilemma's.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft enorme consequenties hoe professionele bureaus zich in de toekomst gaan organiseren; zij zien er dus ook anders uit. Een aantal grote bureaus, bijvoorbeeld in de accountancy, is gehalveerd in aantal professionals. Maar ook de klantorganisaties zullen qua omvang van vast personeel sterk zijn afgenomen. Voor een deel komt dat doordat nieuwe generaties werknemers en professionals geen uitdaging ervaren in een vaste arbeidsrelatie bij (grote) organisaties.

"Voor de consequenties die dit proces heeft, moet nog een oplossing gevonden worden. Dat is niet zo simpel. Er moet denkkracht voor ontwikkeld worden. Met deze rondetafelconferentie nemen we hierin een leidende rol," zegt prof dr. Frank Kwakman, hoogleraar Professional Services Management bij Nyenrode Business Universiteit.

Met de rondetafelbijeenkomst is de start gemarkeerd van de Nyenrode Community for Professional Services, een initiatief van het Professional Service Insititute (PSI). Binnen de Nyenrode Community for Professional Services worden de verschillende thema's rondom Professionele dienstverlening van de toekomst samen met de professionele aanbieders en klanten opgepakt.


-----

EINDE BERICHT





http://www.nyenrode.nl