International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 16 augustus 2010

IFFR Open Air terug op Schouwburgplein in Rotterdam

Het International Film Festival Rotterdam zet opnieuw een groot filmscherm op het Schouwburgplein in Rotterdam voor een gratis toegankelijke openlucht-filmvoorstelling. Donderdag 9 september vanaf 20.45 uur vertoont het IFFR Tilva Ros uit Servië, een speelfilm over vriendschap en rivaliteit onder een groep skaters. De film, gemaakt met steun van het Hubert Bals Fonds, werd onlangs in Sarajevo bekroond als beste film.

Skaters Toda en Stefan brengen hun vakantie door met skaten, lol trappen, drinken en Jackass-achtige video's maken rond een oude kopermijn, nu het grootste gat van Europa. Stefan gaat na de zomer naar de universiteit, maar dat is voor Toda, ook al zou hij geld hebben, totaal geen optie. Hun vriendschap komt onder druk te staan als ze rivaliseren om de aandacht van Dunja die uit Frankrijk terug is om haar vakantie in Servië door te brengen. Tilva Ros is een vermakelijke en energieke zomerfilm over een skateclub en vriendschap op de rand van volwassenheid.

De film, gemaakt met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds, ging augustus 2010 in wereldpremière op het filmfestival van Sarajevo en is inmiddels ook met veel succes vertoond op het filmfestival van Locarno. In Sarajevo werd Tilva Ros onderscheiden met twee 'Heart of Sarajevo Awards', een voor beste film en een beste acteur.

Regisseur Nikolai Le aic maakte zijn speelfilmdebuut Tilva Ros in zijn geboorteplaats Bor, een onttakelde industriestad in Servië. Hij liet zich inspireren door Eggleston's landschapsfoto's en door films als Gummo, My Own Private Idaho en Thumbsucker maar vooral door de aanstekelijke energie van Skate Team Kolos, een vriendengroep die mijngebouwen gebruiken als skatebaan. De oprichters van Kolos zijn ook de hoofdrolspelers in Tilva Ros.

IFFR Open Air wordt georganiseerd door International Film Festival Rotterdam en is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur en van Rotterdam Festivals. IFFR Open Air is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl.

De 40e editie van het International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 26 januari tot en met 6 februari 2011.

Tilva Ros (originele titel: Tilva Roš), Nederlandse première Servië, 2010, kleur, 103 minuten, Servisch gesproken, Engels ondertiteld Deze film kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds Regie, script en montage: Nikola Le aic
Productie: Film House Kiselo Dete & Vision team
Camera: Miloš Ja imovi
Geluid: Danijel Daka Miloševi
Vormgeving: Nikola Ber ek
Cast: Marko Todorovic, Stefan Djordjevic, Dunja Kovacevic, Marko Milenkovi , Nenad Stanisavljevi , Nenad Ivanovi e.a. Zie ook Tilva Ros op Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=121160903046

(einde persbericht)