Gemeente Apeldoorn

Actualiteitsvragen raad 9 september 2010

Afgelopen zomervakantie 2010 werd in de Stentor het ontbreken van openbare toiletten in het centrum voor vrouwen en invaliden opnieuw onder de aandacht gebracht. Komkommernieuws?

De ChristenUnie vindt de reactie van de gemeente zoals geciteerd in de Stentor van 27-08-2010 blz.28 te kort door de bocht. Zonder te stellen dat de gemeente verantwoordelijk is voor het plasgedrag van bewoners en bezoekers vinden wij de aanwezigheid van openbare toiletten een teken van gastvrijheid en beschaving en een zeer gewenste voorziening voor een toeristische stad zoals Apeldoorn.

Het signaal vanuit de Stentor wil de ChristenUnie daarom graag aangrijpen om bij het opknappen van het Caterplein en omgeving in het programma van eisen een functionele en beheersbare toiletvoorziening op te nemen, bijvoorbeeld in een fietsenstalling of parkeergarage. Als we het verblijf van bezoekers in het centrum willen verlengen is het bieden van een sanitaire stop belangrijk. Over de behoefte aan openbare toiletvoorzieningen tijdens en buiten winkeluren zijn geen harde cijfers bekend, maar het is al vaker aangekaart. Navraag leert dat er op dit moment in Apeldoorn in geen van de parkeergarages of fietsenstallingen sprake is van een dergelijke basisvoorziening. De enige min of meer openbare toiletvoorziening bevindt zich in de Oranjerie en is buiten winkelopeningstijden gesloten. De gemeenteraad heeft besloten om van de 2 miljoen Montfransgelden drie ton voor het Caterplein te reserveren. Invulling is er nog niet, maar het geld wordt gezien als 'aanjaaggeld', en is niet voldoende zonder een financiële bijdrage van ondernemers. Ook is er nog drie ton gereserveerd voor het Cultuurplein en de Museumpassage. Ik roep het College op te onderzoeken hoe samen met de binnenstadondernemers te komen tot een voorziening die openbaar toegankelijk is, daarbij een voorbeeld nemend aan andere grote steden (Almere, Den Haag, s'-Hertogenbosch) en ook te kijken welke exploitatiemethode is gekozen in de Oranjerie. Daarom wil ik namens de ChristenUnie de volgende actualiteitsvragen stellen: 1. Hoe beoordeelt uw college de beschikbaarheid, de toegankelijkheid (ook voor gehandicapten) en de kwaliteit van de openbare toiletvoorzieningen in de binnenstad tegen de achtergrond van het grote aantal bezoekers? 2. In hoeverre wordt naar het oordeel van uw college de aantrekkelijkheid van de stad c.q. een verblijf in de stad, gediend met de aanwezigheid van voldoende, kwalitatief hoogwaardige, permanente openbare toiletvoorzieningen*? 3. Hoe beoordeelt uw college de noodzaak van de beschikbaarheid van openbare toiletvoorzieningen voor de verbetering van de kwaliteit van de binnenstad?

Jeannet Huizing-Hekert
Raadslid ChristenUnie


*) Een hoogwaardige toiletvoorziening is qua ontwerp, inrichting en materiaalkeuze functioneel, dat wil zeggen met gebruiksgemak voor de bezoeker, gemakkelijk en goedkoop in onderhoud (vandalismebestendig) en eenvoudig en hygiënisch schoon te houden. Bij integratie van de toiletvoorzieningen in bijvoorbeeld een fietsenstalling of parkeergarage is bij exploitatie permanent toezicht haalbaar. Het onderhoud van de toiletvoorzieningen kan worden uitbesteed. Andersoortige voorzieningen, zoals met een betaalde toegang, kunnen ook zonder permanent toezicht functioneren. Veiligheidseisen (risico van verkeerd gebruik) zijn hierbij echter belangrijke afwegingsfactoren. Bij de realisering is de aanwezigheid van een gehandicaptentoilet uitgangspunt. De toiletten zijn in de buurt van de looproute in de binnenstad en door bewegwijzering eenvoudig te vinden.