Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen: Draagvlakonderzoek volgens de afgesproken procedure graag!

De invoering van betaald parkeren. Nooit een makkelijk onderwerp geweest in Utrecht. In de discussie over het burgerinitiatief in Rivierenwijk zei de heer Van Corler van GroenLinks: "Ik denk dat de discussie over het parkeren niet gauw afgelopen zal zijn, " Niemand vond dit een rare opmerking na jaren van debatten over achteraf knippen en de invoering van betaald parkeren op postzegels. Toch is het de afgelopen jaren rustig geweest op het betaald-parkeer-front. Eindelijk hadden we een modus vivendi gevonden, die volgens mij mooi wordt samengevat door voormalig wethouder De Weger toen de laatste keer de procedure rond de invoering van betaald parkeren werd besproken. Ik citeer: "Een buurt is gedefinieerd als een logisch samenstel van straten en daarvoor zijn criteria geformuleerd. Afgesproken is dat die vastgestelde gebieden niet worden opgeknipt"
Tot de collegebesluiten van 24 augustus dus.
In alle drie de gebieden waarover werd besloten in deze collegevergadering, Tuindorp, 2e Daalsedijk en Nieuw-Welgelegen worden de in 2007 , en begin 2010 vastgestelde gebieden opgeknipt tot postzegels , , , , .
Dit brengt de fracties van SP en VVD tot de volgende vragen:
1. In de wijkberichten van 2007 , over Tuindorp en Nieuw Welgelegen staat: "Het enquêtegebied zal niet worden gesplitst, als blijkt dat in een deel wel een meerderheid is en in een ander gebied niet". Bent u met de SP van mening dat u deze belofte breekt door in een veel kleiner gebied het draagvlakonderzoek te houden?
2. Wat is de reden dat deze zinsnede in de wijkberichten van 2010 t.m is verdwenen? Is (stiekem) het beleid gewijzigd? En zo ja, waarom is niet met de gemeenteraad over deze beleidswijziging overleg geweest?
3. Welke criteria liggen ten grondslag aan de claim in de wijkberichten van 2010 t.m dat " het gebied zo gekozen dat, , mogelijke olievlekwerking zoveel mogelijk wordt beperkt"? Welke fouten zijn in het verleden dan gemaakt? Bent u het met VVD en SP eens dat door het opknippen van gebieden in een minder logisch samenstel van straten de gemeente de olievlekwerking juist bevorderd?
4. Bent u bereidt om de besluiten van 24 augustus in te trekken? Bent u bereid om zich te houden aan de afspraak dat de vastgestelde gebieden niet worden geknipt? Bent u bereid om op de website van de gemeente alle definities van buurten, zoals oud-wethouder De Weger dit zo mooi formuleerde, in het kader van een open en transparante overheid, te publiceren? Zo nee, waarom niet?

http://www.utrecht.nl/CoRa/Griffie/Commissie%20Stad%20&%20Ruimte/2008/Verslag%20S&R%2008-09-30.pdf, pagina 13
http://www.utrecht.nl/CoRa/Griffie/Commissie%20Bestuur%20en%20Veiligheid/Openbaar/2007/ Verslag%2013-11-07.pdf, pagina 27
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Parkeerbedrijf/projecten/WB_Nieuw%20Welgelegen.pdf
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Parkeerbedrijf/projecten/WB_Tuindorp.pdf
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Parkeerbedrijf/projecten/201001_Wijkbericht_DVO_ 2eDaalsebuurt.pdf
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Parkeerbedrijf/projecten/201008_Wijkbericht_DVO_ 2eDaalsebuurtWest.pdf
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Parkeerbedrijf/projecten/201008_Wijkbericht_DVO_ 2eDaalsebuurtOost.pdf
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Parkeerbedrijf/projecten/201008_Wijkbericht_DVO_ Nijenoord_e.o..pdf
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Parkeerbedrijf/projecten/201008_Wijkbericht_DVO_Tuindorp.pdf
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Parkeerbedrijf/projecten/201008_Wijkbericht_DVO_ NieuwWelgelegen.pdf


---- --