Raad van State


donderdag 9 september 2010
11.30 uur

(Deze zaak is alsnog op 7 september 2010 ingetrokken) Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen heeft verleend voor de inrichting van een openbare ruimte om en naast de Basisschool Kadoes in Albergen. De openbare ruimte is nu nog groen, maar zal worden ingericht als parkeerplaats ten behoeve van de basisschool. Het halen en brengen van de kinderen leverden in het verleden nogal eens verkeersproblemen op. Een man die tegenover de school en het toekomstige parkeerterrein woont, is het niet eens met de vrijstelling. Hij vindt dat er teveel groen verdwijnt. zaaknummer 201003903/4)

11.30 uur

Zitting over het besluit van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarbij aan een bedrijf in Joure een boete is opgelegd van EUR 24.000, omdat drie vreemdelingen uit Sri Lanka voor het bedrijf aan het werk waren zonder dat zij een werkvergunning hadden. Dit is tijdens een controle in september 2008 door de Arbeidsinspectie geconstateerd. De rechtbank in Leeuwarden heeft in maart 2010 een eerder beroep van het bedrijf tegen de boete gedeeltelijk gegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat de minister wel bevoegd was om de boete op te leggen, maar vond de boete te hoog omdat twee van de vreemdelingen voor het eerst meehielpen in het kader van een vriendendienst. De rechtbank verlaagde de boete tot EUR 12.000. De minister is tegen deze uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de rechtbank de boete te laag heeft vastgesteld. De minister is het er niet mee eens dat de rechtbank bij haar uitspraak het feit heeft betrokken dat het bedrijf in slechte financiële positie verkeerde. (zaaknummer 201004356/1)

11.40 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Deventer waarbij hondenuitlaatgebieden zijn aangewezen. In deze gebieden mogen honden los lopen en hoeft de hondenpoep niet te worden opgeruimd. Een inwoner uit Deventer is het niet eens met dit besluit. Zijn bezwaar is vooral gericht tegen de aanwijzing van het gebied dat is aangeduid als locatie 4c in de wijk Borgele. Dat gebied ligt langs de spoorlijn in de richting van de Bredenhorst, waar de man woont. De man is van mening dat het gemeentebestuur niet bevoegd is om dit gebied als hondenuitlaatplaats aan te wijzen, omdat geen sprake is van 'wegen in openbare parken en plantsoenen'. Ook vindt hij dat het besluit van het gemeentebestuur in strijd is met het bestemmingsplan. Er zou geen vergunning verleend zijn voor het hek en voor de aanleg van een tegelpad. Van de reiniging van het gebied door de gemeente verwacht hij niet veel. De rechtbank Zwolle Lelystad heeft in januari 2010 een eerder beroep van de man tegen het besluit van het gemeentebestuur ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002073/1)

14.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft verleend voor een opvanghuis voor (ex-)gedetineerden aan de Herenweg in Alkmaar. Twee inwoners van de gemeente zijn het niet eens met dit besluit. De rechtbank in Alkmaar heeft in april 2010 een eerder beroep van hen ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak zijn ze in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak verzoeken ze op de korte termijn om een schorsing van de uitspraak van de rechtbank. (zaaknummer 201004783/2)