Ingezonden persbericht


Amsterdam, donderdag 9 september 2010

SP stelt kamervragen over verdwijnen kleinkunst van radio 2

In samenspraak met het Het Comité voor Kleinkunst op Twee heeft kamerlid Jasper van Dijk van de SP gisteren schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van OCW Marja van Bijsterveldt over het verdwijnen van de kleinkunst- en cabaretprogramma's van radio 2.

Radio 2 heeft besloten om met ingang van deze maand op de zondag een aantal zeer goed beluisterde programma's van de zender te halen. Behalve het programma 'Sandwich' verdwijnen ook 'Andermans Veren', 'Het Circus Jeroen Bosch' en 'Volgspot'. Zondag verdwijnt daarmee als enige dag dat er op radio uitgebreid aandacht wordt besteed aan het Nederlandse lied, cabaret en kleinkunst. Een aantal van deze programma's verhuizen naar Radio 5 Nostalgia, een zender die zich specifiek richt op de oudere luisteraar.

Als protest tegen deze plannen is Het Comité voor Kleinkunst op Twee opgericht met prominenten uit de kleinkunst- en cabaretwereld. Het Comité heeft collega's en luisteraars opgeroepen een proteststem te laten horen via de website van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Daar hebben ondertussen honderden bekende en onbekende Nederlanders hun ongenoegen kenbaar hebben gemaakt. Tevens stuurde het Comité eind vorige maand over dit onderwerp een brief aan informateur Ivo Opstelten.

Jasper van Dijk (SP): "Het is een slechte zaak dat kleinkunst en cabaret naar een uithoek van de publieke omroep worden verbannen. Daarom vraag ik de regering om in overleg te treden met de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Natuurlijk moet de publieke omroep zoveel mogelijk zelfstandig opereren, maar het is evengoed een taak van de overheid om te zorgen voor genoeg aandacht voor kunst en cultuur en dus ook voor kleinkunst en cabaret."

De vragen van Van Dijk moeten binnen drie weken worden beantwoord door de staatssecretaris. Het Comité is verheugd met de politieke aandacht voor het onderwerp, en geeft via een woordvoerder aan "de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden".

=========================

(

Ingezonden persbericht