Ingezonden persbericht


Utrecht, 9 september 2010

Petitie geopend voor afschaffing VAR

"De Verklaring Arbeidsrelatie heeft zijn werk gedaan."

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) bestaat dit jaar vijf jaar en dat is ook lang genoeg. Dat pleidooi wil een groep zelfstandigen zonder personeel (zzp) straks aanbieden aan de nieuwe regering in de vorm van een petitie. "De VAR was bedoeld om werknemers te beschermen tegen hun kwaadwillende baas. Inmiddels kent iedereen het risico van ondernemen." De petitie is opengesteld voor ondertekening op www.schafdevaraf.nl.

Sinds 2005 geeft de VAR duidelijkheid over de aard van de relatie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer: loondienst of ondernemerschap? Als er sprake is van ondernemerschap, moet de opdrachtnemer beseffen dat hij niet langer verzekerd is voor de WW. "Iemand die nu als ondernemer wil starten, kent dit verhaal wel", zegt initiatiefnemer Dave van Tuijl. "Vijf jaar geleden was er terecht de behoefte om postbodes en vrachtwagenchauffeurs te beschermen tegen de risico's van ondernemen, maar die tijd ligt al ver achter ons."

Van Tuijl stelt zelfs dat de VAR op dit moment oneerlijke concurrentie uit het buitenland in de hand werkt. "Buitenlandse bedrijven laten bijvoorbeeld Polen en Bulgaren als ondernemer werken in Nederland. Omdat deze uitzendbureaus zich buiten het bereik van de Nederlandse Belastingdienst bevinden, hoeven de Oost-Europese zzp'ers zich niet te wapenen met een VAR. De Nederlandse zzp'ers daarentegen wel."

Maar naast sectoren als de bouw en transport speelt de VAR juist ook in de hoogopgeleide zakelijke dienstverlening. Van Tuijl: "De VAR was bedoeld om laagopgeleide werknemers te beschermen tegen hun kwaadwillende baas. Van de ene op de andere dag werd je met één handtekening ondernemer in plaats van werknemer. De VAR werkt echter ook door naar sectoren waar alle ondernemers bewust kiezen voor ondernemerschap. Een interim manager weet precies waar hij voor kiest door zelfstandig te worden. Maar met één opdrachtgever voor langere tijd wordt het lastig om de juiste VAR te krijgen. Daarmee trekt de overheid de grote bureaus voor, want zij hebben geen VAR nodig."

Als de VAR op alle niveaus voor oneerlijke concurrentie zorgt, waarom houdt de Belastingdienst er dan nog aan vast? "Ondernemerschap wordt nu eenmaal gunstiger belast in de inkomstenbelasting. De Belastingdienst ziet liever loonbelasting en heeft er dus baat bij als ze iemand uit de zzp-markt houden. Want daar gelden regelingen als zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling, die de staatskas ongunstig gestemd zijn."

Met de petitie 'Schaf de VAR af' hopen de initiatiefnemers meer dan honderdduizend sympathisanten te werven. Ondertekenen van de petitie kan op www.schafdevaraf.nl. Na ondertekening wordt de zzp'er bedankt en ziet de boodschap: "Vergeet niet je VAR voor 2011 aan te vragen'.



Ingezonden persbericht