Ingezonden persbericht


Londen, 9 september 2010 Lion Capital LLP ("Lion Capital") kondigt aan mogelijkheden te gaan onderzoeken voor een exit van de zeer succesvolle Nederlandse winkelketen HEMA B.V. ("HEMA").

Sinds de overname door Lion Capital in juli 2007 heeft HEMA zich uitstekend kunnen ontwikkelen. HEMA heeft voortdurend beter gepresteerd dan de markt, en heeft haar marktleiderschap versterkt in de belangrijkste productcategorieën. Gedurende deze periode is de omzet van HEMA structureel gegroeid; enerzijds door de sterke resultaten van de reeds bestaande winkels, en anderzijds door de uitbreiding van het aantal winkels van 355 in 2007 tot 530 winkels in vijf landen vandaag de dag.

Lion Capital heeft de financiële prestaties van HEMA versterkt door te investeren in initiatieven die hebben geleid tot verdere omzetgroei, procesverbeteringen, een sterkere infrastructuur en uitbreiding van het aantal winkels. Niet alleen zijn er jaarlijks circa 50 nieuwe filialen geopend, ook de online verkopen zijn sterk gestegen op basis van omzet is HEMA inmiddels de op drie na grootste internetwinkel van Nederland en zijn er succesvolle nieuwe winkelformules geïntroduceerd, zoals de zelfstandige kiosken en de stationswinkels. De afgelopen twee jaar zijn er aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd in de winkels in Duitsland, waardoor de winstgevendheid is opgevoerd tot het hoogste niveau sinds 2002, het jaar dat HEMA de Duitse markt betrad. In 2009 heeft HEMA met de succesvolle opening van de eerste winkel in Parijs zijn merk uitgebreid naar Frankrijk, waar HEMA eind dit jaar vier winkels heeft.

Robert Darwent, Partner bij Lion Capital: "HEMA heeft haar solide track record verder uitgebouwd door zelfs onder de meest uitdagende economische omstandigheden ieder jaar opnieuw winstgroei te realiseren. De plannen voor de komende drie tot vijf jaar behelzen een aanzienlijk groeipotentieel voor HEMA, zowel in bestaande als in nieuwe markten. Gezien HEMA's ongeëvenaarde track record en haar uitstekende vooruitzichten, denken we dat het nu voor Lion een goed moment is om de mogelijkheden voor een exit van HEMA te onderzoeken." Ronald van Zetten, directievoorzitter van HEMA: "HEMA is marktleider met een unieke formule en een onovertroffen positie en reputatie in de retailmarkt in de Benelux. We zijn uitstekend gepositioneerd voor verdere groei, die extra werkgelegenheid zal creëren en de HEMA-medewerkers meer mogelijkheden zal bieden tot verdere loopbaanontwikkeling in binnen- en buitenland. We blijven trouw aan onze bewezen succesvolle strategie, met dezelfde bijzondere en goede producten voor aantrekkelijke prijzen."

Lion Capital heeft Citigroup en RBS aangetrokken als adviseurs voor dit traject.