PERSBERICHT

Mentha Capital neemt een meerderheidsbelang in Axon, wereldwijd leverancier van broadcasting apparatuur

9 september 2010

Mentha Capital, een onafhankelijke participatiemaatschappij die investeert in ondernemingen in de middenmarkt in de Benelux, heeft een meerderheidsbelang verworven in Axon Investments B.V. ("Axon"). Axon is Europees marktleider in de wereldwijde nichemarkt van apparatuur voor conversie, verwerking en compliance recording van audio- en video signalen in de broadcasting industrie, ook wel aangeduid als 'glue'. Mentha Capital heeft het meerderheidsbelang in Axon gekocht van Goldman Sachs.

Gijs Botman, een van de oprichters van Mentha Capital: "Na meerdere investeringen in de periode 2006-2009, hebben we in 2010 geïnvesteerd in kleertjes.com, de grootste internetwinkel in Nederland op het gebied van kinderkleding, en nu in Axon. Axon heeft een innovatief productenpakket van zeer hoge kwaliteit, een ervaren en competent management team, en een trouwe wereldwijde klantenbasis. Dit vormt een solide basis voor de verdere groei van Axon. Mentha is altijd actief betrokken bij haar deelnemingen en zal Axon ondersteunen in haar ambitie om verdere groei te realiseren. De investering in Axon betekent een belangrijke stap voor Mentha."

Axon, een wereldwijd opererende onderneming met hoofdkantoor in Nederland, ontwikkelt en verkoopt high-end apparatuur voor het omzetten van audio-/video signalen in de broadcasting industrie. Axon levert aan alle grote internationale spelers in deze markt. De broadcasting industrie wordt gekenmerkt door vele verschillende standaarden en formats welke kunnen worden verbonden door de 'glue' van Axon. Daarmee is de hardware en software van Axon een vitale link met hoge toegevoegde waarde in de gehele broadcasting keten. Axon is onderscheidend door de modulaire, flexibele ruimte- en kostenbesparende systemen.

Mentha Capital, dat onlangs is verkozen tot het beste 'Small Cap Equity House' in 2010 in de Benelux (ACQ Global Award), heeft het meerderheidsbelang verworven van Goldman Sachs dat besloot haar deelneming te verkopen als gevolg van een strategische heroriëntatie. Mentha Capital zal Axon ondersteunen in haar ambitie om de onderneming verder te laten groeien, autonoom als ook door acquisities. Axon is de negende opeenvolgende investering voor Mentha Capital sinds de oprichting enkele jaren geleden. Mentha Capital verwacht haar derde fonds, het Mentha Capital III fund, begin 2011 te lanceren en zal hiervoor de benodigde funding gaan aantrekken. Mentha Capital blijft investeren in solide in de Benelux gevestigde ondernemingen aan de onderkant van de middenmarkt.

Over Axon
Axon is opgericht in 1987 en heeft haar hoofdkantoor in Gilze met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, China, Singapore, het Midden Oosten en de Verenigde Staten. De onderneming heeft meer dan 70 werknemers en verkoopt aan klanten in meer dan 40 landen.

Axon is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot de Europese marktleider in de verkoop van glue producten voor studio's en mobiele studiowagens. Meer informatie over Axon en haar producten kan worden gevonden op www.axon.tv.

Over Mentha Capital

Mentha Capital is een onafhankelijke participatiemaatschappij gericht op investeringen in ondernemingen in het lagere gedeelte van de middenmarkt in de Benelux. Overnames betreffen met name familiebedrijven, groei ondernemingen en desinvesteringen van grotere multinationals. Sinds de oprichting van Mentha Capital zijn 9 participaties gerealiseerd waaronder recent kleertjes.com, Anteryon en PBG.

De ondernemingen waarin Mentha participeert hebben een stevige positie in hun respectievelijke (niche) markt en bieden duidelijke groeimogelijkheden en eventueel verbeteringen in efficiency. Groei van de ondernemingen kan nationaal maar ook internationaal, autonoom en door middel van acquisities.

Het team van Mentha Capital wordt gevormd door experts die allen ervaring inbrengen van buiten de wereld van private equity. Mentha heeft een sterk ondernemend en pragmatisch karakter.

Mentha Capital kreeg onlangs de ACQ Global Award 2010 voor het beste "Benelux Small Cap House".

Overige informatie