Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

In het septembernummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie:

3 op de 10 respondenten liegen

Opzettelijk onzorgvuldige respondenten vertekenen in 15-30% de bevindingen van vragenlijstonderzoek. Hoogleraar Forensische Psychiatrie Harald Merckelbach en zijn collega's van de Maastricht Universiteit vonden dit in onderzoek met verschillende vragenlijsten. Hun bevindingen maken duidelijk dat onderzoekers deze vorm van vertekening serieus moeten nemen.

Minder allochtone cliënten jeugd-ggz

Jongeren van niet-Nederlandse herkomst maken minder gebruik van de jeugd-ggz dan men zou verwachten. Daarbij blijkt etnische achtergrond de belangrijkste factor, belangrijker dan sociaaleconomische status. Dit vonden Albert Boon e.a. in een analyse van Haagse wijkgegevens.

Dosisverhoging SSRI slecht advies

De Nederlandse richtlijn Depressie adviseert als eerste optie bij patiënten met een depressie die na 4 weken niet reageren op behandeling met een SSRI eventueel de dosis te verhogen. Dosisverhoging blijkt echter niet werkzaam, maar geeft wel meer bijwerkingen. Eric Ruhé en collega's van het AMC Amsterdam toonden dit aan in een gerandomiseerde gecontroleerde trial met het antidepressivum paroxetine (selectieve serotonineheropnameremmer). Auteurs adviseren om óf nog 4-6 weken door te behandelen óf te switchen naar een ander middel.