Provincie Overijssel

Met vriendelijke groet,

Gaby van Deventer-Brus


----------
Persbericht

Zwolle, 8 september 2010

Uitvoering restauratie Rijksmonumenten in volle gang Te restaureren monumenten open tijdens Open Monumentendag

Ter gelegenheid van Open Monumentendag is er zaterdag 11 september de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij twee rijksmonumenten die op dit moment worden gerestaureerd. Het gaat om de OLV ten Hemelopneming, ook genoemd de Buitenkerk, in Kampen en de Jacobuskerk aan de Oude Markt in Enschede. Beide monumenten worden op dit moment gerestaureerd. De twee monumenten hebben subsidie ontvangen uit de subsidieregeling restauratieachterstanden rijksmonumenten van de provincie Overijssel. 37 rijksmonumenten worden gerestaureerd dankzij deze financiële impuls.

De subsidieregeling voor restauratieachterstanden aan rijksmonumenten is onderdeel van het Overijsselse actieplan economische recessie 2009/2010. Kerken, molens en ook scholen en schaapskooien hebben een bijdrage van de provincie ontvangen. Voorwaarde voor subsidie was dat de restauraties uiterlijk 1 maart van dit jaar zouden beginnen én dat de restauratieachterstand in één keer helemaal zou worden weggewerkt. Hiermee stimuleert de provincie Overijssel het behoud van waardevol cultureel erfgoed én geeft zij tegelijkertijd een flinke impuls aan de economie.

De provincie heeft ruim 16 miljoen geïnvesteerd in deze projecten. De totale maatschappelijke investering ligt echter nog een flink stuk hoger, dit is ruim 23 miljoen. Omgerekend betekent dit dat de 37 projecten voor ongeveer 225 manjaren werkgelegenheid hebben gezorgd. Daarnaast hebben jongeren een bijzondere rol bij een flink aantal van de restauratiewerkzaamheden. Bij zeker 24 van de projecten hebben jonge ambachtslieden die via de stichting RIBO (de stichting staat voor scholing, restauratie en innovatie in de bouw in Overijssel) een restauratievakopleiding volgen, een leerlingplaats kunnen krijgen. Zo doen zij ervaring op in het specialistische restauratievak.

Rondleidingen
De architect en aannemer van de restauratie van de OLV ten Hemelopneming organiseren zaterdag 11 september een rondleiding. Belangstellenden zijn tussen 10.00 en 12.00 uur van harte welkom in de kerk. De kerk in Kampen, die dateert uit de middeleeuwen, was ernstig aan het verzakken. Daardoor ontstonden er scheuren in de gewelven en in het stucwerk van de muren, ook ramen raakten ontzet.

Ook in Enschede is zaterdag een bijzondere rondleiding. Daar verzorgen de architect en aannemer van de restauratie van de Jacobuskerk rondleidingen tussen 10.00-12.00 uur. De kerk, die dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw, was aan groot onderhoud toe. Vooral de glas-in-lood-vensters waren verweerd. Bij de restauratie van de beide kerken zijn leerlingen betrokken van de restauratievakopleidingen van RIBO (www.ribo.nl).