Ingezonden persbericht


Europese Commissie negeert oproep parlement

Geen verbod op kloonvlees

Straatsburg 9 september 2010 - De Europese Commissie wil vlees van gekloonde dieren niet direct verbieden. Dat blijkt uit een verklaring van Eurocommissaris Dalli, woensdag in Straatsburg. 'De commissie schoffeert zo opnieuw een meerderheid van het Europese Parlement', zegt Kartika Liotard van Verenigd Links, die namens het parlement rapporteur is voor 'nieuwe voedingsmiddelen'.

Commissaris Dalli onderkent dat kloneren problemen geeft met het dierenwelzijn. Negen van de tien klonen komt dood of mismaakt ter wereld en moederdieren lijden veel meer pijn dan 'conventionele' dieren, zoals ze in het debat werden genoemd. 'De techniek verbetert echter snel,' zegt Dalli: 'De zorgen over dierenwelzijn zullen daarom afnemen.' De ethische bezwaren die het parlement uitte zijn volgens Dalli niet de zorg van de EU. Hij negeerde uitspraken van vrijwel alle fractiewoordvoerders dat de EU op grond van het Verdrag van Lissabon wel degelijk heeft te zorgen voor dierenwelzijn en moet letten op ethiek. Hij wil dat het parlement wacht tot november. Dan komt de commissie met een reactie. Het voorstel zou een etiketteringspicht moeten bevatten zodat consumenten kunnen weten of ze kloonvlees eten of melk drinken van gekloonde koeien. 'Maar etikettering betekent dat je kloonvlees toelaat, en dat wil het parlement niet', zegt Kartika Liotard.

Liotard is het wachten op wetgeving 'helemaal zat'. 'Vrijwel het hele parlement steunt mijn oproep tot een verbod van kloonvlees, maar de commissie stelt maar uit. En zelfs nu deze zomer is uitgekomen dat kloonvlees via Schotland op de markt is gebracht, komt er nog geen verbod. De reden daarvoor is volgens Liotard duidelijk. Eurocommissaris De Gucht van Handel is bang voor een handelsoorlog met de VS en vreest de invloed van de wereldhandelsorganisatie WTO. Hij voert nu achter de schermen een lobby tegen een kloonverbod. Amerika is een vooraanstaand producent van kloonproducten en wil geen EU-verbod.

'Liever een handelsoorlog met de VS, dan een oorlog waarbij onnodig bloed vloeit,' zegt Liotard. Ze roept commissaris De Gucht op om 'te stoppen met het spelen van schoothondje van de VS en de daar gevestigde biotechindustrie'. 'U bent aangesteld in het algemeen belang van de Europese Unie en haar burgers en hoort geen instructies te aanvaarden van enige regering, instelling of orgaan, anders dan het parlement.'

---



Ingezonden persbericht