Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 9 september 2010

Herstel Nederlands bedrijfsleven langzaam zichtbaar

Economen ABN AMRO gematigd positief

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dit jaar geen dubbele dip; een nieuwe recessie na een kortstondige opleving. De industriële sector is al bijna op het niveau van voor de crisis en de sector transport en logistiek groeit. Alhoewel de consumentgedreven sectoren agrifood, horeca en retail merken dat de consument de hand op de knip houdt, is het herstel langzaam ingezet. Over de bouw en de zakelijke dienstverlening blijven de sectoreconomen van ABN AMRO voorzichtig. Dit blijkt uit de vierde editie van 'het kwartaalrapport van de bank, de SectorScope, dat vandaag verschijnt.

Jacques van de Wal, Hoofd Sector Research: "De groei zal voor alle sectoren ten opzichte van 2010 wel vertragen in 2011. Dit komt doordat twee belangrijke drijfveren van de recente groei wegvallen, namelijk overheidstimulering en de effecten van de voorraadopbouw. Daarnaast zal de export minder hard groeien. Wel nemen particuliere bestedingen licht toe, maar door onzekerheden als bezuinigingen zal dat alleen niet uitbundig zijn. Het herstellen van het consumentenvertrouwen is daarom cruciaal."

Verwachtingen voor de industrie zijn gematigd positief De groeiende industriesector is de enige sector waarbij de omzet boven het langjarig gemiddelde ligt. Alleen zijn er zowel positieve als negatieve uitschieters in de onderliggende branches. Met name de chemische en de transportmiddelenindustrie vertonen de hoogste omzetgroei in 2011, na in 2009 ook het hardst getroffen te zijn. Het toenemen van de wereldhandel en het toeleveren aan de sterk groeiende Duitse industrie draagt bij aan deze groei. Een achterblijver in de Industrie is de bouwmaterialenindustrie die nog kampt met een sterke krimp van de laatcyclische bouwsector.

Transport en logistiek zit in de lift
De transport en logistiek sector profiteert van de toegenomen vrachtvolumes. Vooral het vervoer via de lucht is fors gegroeid. Het goederenvervoer over de weg daarentegen blijft nog wat achter door de krimp van volumes in de detailhandel en de krimp in de bouwproductie. Overcapaciteit speelt nog steeds een belangrijke rol in de transportsector. ABN AMRO verwacht wel voor alle branches in de transport en logistiek dit jaar een groei van de omzet, maar voor het wegvervoer zal het herstel pas in 2011 echt vorm krijgen. De autoretail laat ook groei zien. Alleen is dat herstel voorzichtig en onzeker. Dat is onder andere te wijten aan de keuze van de consument voor kleinere en goedkopere auto's.

Consumentenvertrouwen belangrijk voor probleemsectoren De sectoren agrifood, horeca en retail komen uit een diep dal. Zij hebben last van de consument die aankopen uitstelt of kritischer kijkt naar uitgaven. De consumentenbestedingen blijven zowel dit als komend jaar nog mager. Dat geldt ook voor de bouwsector. Consumenten en projectontwikkelaars stellen investeringen uit. Omdat de bouw laatcyclisch is, staan zij er nu het meest zorgelijk voor met een te verwachte, historische krimp van 11% dit jaar. Lichtpuntjes zijn wel in zicht bij bijvoorbeeld architecten, die aan het begin van de waardeketen staan. Ook de zakelijke dienstverlening zit nog in een krimpfase. Wel is verschil tussen onderliggende branches. Management adviesbureaus zitten nog in zwaar weer, terwijl uitzendbureaus de omslag lijken te maken.

Noot voor de redactie,