Makita zet in op TNO gecertificeerde combinaties voor stofvrij werken


EINDHOVEN, 20100909 -- Met de introductie van een aantal TNO gecertificeerde oplossingen voor stofvrij werken bindt Makita de strijd aan tegen stof in de bouw. Deze oplossingen voor stofvrij boren, schuren en sleuven zagen zijn simpel, betaalbaar en werken prima in de praktijk. Ze bestaan uit slimme accessoires, in de vorm van adapters, die eenvoudig te combineren zijn met bestaand gereedschap. Zo kan de professional met een juiste combinatie van systemen en accessoires in een handomdraai een TNO gecertificeerd stofvrij systeem creëren, dat ook door de Arbeidsinspectie erkend wordt.

De accessoires van Makita passen in de branchebrede certificering van gereedschappen voor stofafzuiging, die ontwikkeld is door TNO en de Arbeidsinspectie in samenwerking met diverse gereedschapfabrikanten. TNO heeft een prestatietoets opgesteld voor bestaande systeemcombinaties, waarmee de Arbeidsinspectie nieuwe handhavingscriteria in handen heeft gekregen. De gecertificeerde productenlijnen voldoen nu ook op papier aan de wettelijke grenswaarde van 0,075 mg/m³. Dit is de limiet aan kwartsstof waaraan werknemers gedurende een werkdag bloot mogen staan bij het zagen van leidingsleuven, boren van gaten of andere bewerkingen van steenachtige materialen.

Certificaat
Makita levert al langer de gecertificeerde sleuvenzaag SETSG1250 voor sleuven trekken zonder stof. Recent is dat uitgebreid met maar liefst 32 gecertificeerde combinaties voor stofvrij boren in kalkzandsteen of beton. Makita zet in op deze slimme combinaties voor stofvrij werken, omdat het door het gebruik van bestaand gereedschap slechts een kleine investering vergt. Dit in tegenstelling tot de aanschaf van geheel nieuw gereedschap voor stofarm of stofvrij werken. Bedrijven die in bezit zijn van alle losse onderdelen van de beschikbare combinaties, kunnen via www.makita.nl/stofvrijwerken eenvoudig een certificaat downloaden. Deze certificaten van Makita worden door de Arbeidsinspectie erkend. Makita adviseert deze certificaten bij de controlebezoeken van de Arbeidsinspectie altijd bij de hand te hebben.

Belangrijke stap voorwaarts
"Het is een doorbraak dat branchepartijen, samen met TNO en de wetgever erkennen en aantonen dat bestaande systemen ook volgens de strengste normen kunnen worden toegepast", aldus Ike Vogels, Technisch trainer van Makita. "Deze prestatietoets is een belangrijke stap in een werkbare oplossing voor een gezonde werkplek. Een aannemer, installateur of schilder met een gecertificeerde set weet dat hij veilig zit als hij de producten met `het vinkje' uit de catalogus heeft uitgekozen." De prestatietoets van TNO is toegepast op een aantal sleuvenzagen, vlakschuurmachines en boor/combihamers. De certificeringen gelden alleen voor exacte combinaties van gereedschappen met adapters en afzuigsystemen en zijn van toepassing op de voorgeschreven gebruiksintensiteit. Kijk voor meer informatie op www.makita.nl/stofvrijwerken of www.tno.nl/kwartsstof.

Over Makita
Makita bestaat sinds 1915 en ontwikkelt en produceert in tien fabrieken in alle werelddelen gereedschap voor professionals. Met meer dan 10.000 werknemers wereldwijd is het een van ´s werelds grootste producenten van professioneel elektrisch gereedschap. Ruim 35 jaar geleden kwam Makita naar Nederland. Zowel toen, nu, als in de toekomst blijft Makita gereedschap ontwikkelen waarmee de gebruiker gezonder, gemakkelijker en productiever kan werken. Makita innoveert continu en dat resulteert in elektrisch gereedschap van hoge kwaliteit. Een lange levensduur, hoogwaardige afwerking, gebruiksvriendelijkheid, prestaties van de machine en ingebouwde veiligheid, zijn de belangrijkste kenmerken van Makita gereedschap.





Ingezonden persbericht