Senioren op het podium tijdens Verteltheater Festival Texel


Voorstellingen over het leven op Texel in de vorige eeuw

DEN BURG, 20100909 -- In het weekend van 2 en 3 oktober 2010 zullen zo'n 32 Texelse senioren verhalen vertellen over het leven op Texel in de vorige eeuw. Het is voor het eerst dat een dergelijk project met senioren uitmondt in een festival. De vier voorstellingen worden twee keer opgevoerd op markante plekken in de dorpen Den Burg, Den Hoorn, Oudeschild en Oosterend. Een boerenschuur, het oude gemeentehuis, het voormalige Stoombootkoffiehuis en een schuilkerk uit 1550 vormen het decor waartegen de verhalen zich zullen afschilderen.

Markante plekken

De regie is in handen van dramadocent en theatermaker Anneke Berghuis die de afgelopen jaren veel met senioren heeft gewerkt en nu ook elders in het land dergelijke projecten opzet.

Men kan de voorstellingen met eigen vervoer bezoeken, of men huurt zelf een fiets of solex. Maar men kan zich ook laten rijden. Er rijdt een antieke, nostalgische bus. Vertrek- en eindpunt van de bus is bij de boot in de veerhaven van 't Horntje, deze rijdt van voorstelling naar voorstelling en weer terug.

In vier verschillende Texelse dorpen (Den Hoorn, Oosterend, Oudeschild en Den Burg) worden verhalen verteld door bewoners van deze vier dorpen. Ieder dorp heeft zijn eigen dorpscultuur, van kunstenaarsdorp tot vissersdorp. Veel verhalenvertellers zijn echte Texelaars. Enkelen zijn echter pas later in die dorpen komen wonen. Zo kan het bijvoorbeeld zomaar voorkomen dat ook de watersnoodramp van 1953 in Zeeland wordt belicht tijdens een uitvoering, of dat juist de migratie naar Texel en de inburgering een onderwerp vormt. Na de ochtendvoorstellingen kan het publiek tijdens een lunch (met enkele dorpsgerechten) napraten. De middagvoorstellingen worden afgesloten met een borreltje. Rondom de voorstellingen wordt van alles georganiseerd om de sfeer en het thema van de voorstellingen kracht bij te zetten. De voorstellingen zijn voor zowel Texelaars als niet-Texelaars aansprekend.


Programma Verteltheater Festival op Texel

Zaterdag 2 okt 11.30 uur (na afloop lunch)
Den Hoorn, Novalishoeve | "Vrouwenlevens"
Oudeschild, Havenhotel Texel (het voormalige stoombootkoffiehuis) | "Vervoer"

Zaterdag 2 okt 14.30 uur (na afloop borrel)
Den Burg, voormalige gemeentehuis (o.v.b.) | "Communicatie"
Oosterend, De Vermaning, schuilkerk uit 1550 | "Arbeid"

Zondag 3 okt 11.30 uur (na afloop lunch)
Den Hoorn, Novalishoeve | "Vrouwenlevens"
Oudeschild, Havenhotel Texel | "Vervoer"

Zondag 3 okt 14.30 uur (na afloop borrel)
Den Burg, voormalige gemeentehuis (o.v.b.) | "Communicatie"
Oosterend, De Vermaning | "Arbeid"

*borrel en lunch worden apart verrekend

Voor een uitgebreid programma kijk op: www.verteltheatertexel.nl/programma.php

Aanleiding

Het project - dat luistert naar de naam Springtij(d) - wordt georganiseerd door Artex - Kunstenschool Texel. Springtij(d) heeft al twee jaar achter de rug en mag terugkijken op prachtige (grotendeels uitverkochte) uitvoeringen. Dit festival vormt de finale van het project. Regisseur Anneke Berghuis stimuleert senioren om de eigen dorpen in groepsverband te vertellen over hun herinneringen aan de hand van een thema. Die giet ze in een theatrale vorm en oude tijden herleven! De senioren krijgen vanzelfsprekend ook acteerlessen. Het Verteltheaterfestival vormt de finale van dit project.

Informatie en reserveren van kaarten: kijk op www.verteltheatertexel.nl/