Ingezonden persbericht


5 juli 2010 | Amsterdam
Congo, maar dan echt

Programmareeks Crash Course Congo, september - december 2010, De Balie

Nu Congo vijftig jaar onafhankelijkheid viert, is er weer even aandacht voor het vergeten land. Het al bijna te bekende rijtje ellende wordt opnieuw opgesomd in de media: armoede, corruptie, verkrachtingen en de gewelddadige strijd om waardevolle grondstoffen.

De Balie en De Brakke Grond pakken het met David van Reybrouck anders aan. In de programmareeks Crash Course Congo maken wij onze handen vuil door met een kritische blik te kijken naar de verhalen achter de bekende beelden. We kiezen hierbij voor "wederzijdse besmetting", niet opnieuw voor afschuw en ongeloof vanuit West-Europa. Congolese en andere sprekers uit verschillende disciplines, fotoreportages, documentaires, poëzie en literatuur helpen ons verbintenissen te maken tussen de realiteiten van Congo en die van ons als toeschouwers, betrokkenen en medeplichtigen.

In zes afleveringen, van september t/m december 2010 in De Balie, onderzoeken wij het heden, verleden en de toekomst van Congo. Van de toespraak van Lumumba tot de huiskamers van de Congolese diaspora, van zeep in voedselpakketten tot gratis koffie en van het winkeltje van meneer Li op Boulevard du 30 juin tot hedendaagse Congolese literatuur. Door de combinatie tussen wetenschap en kunst wordt Congo inzichtelijker en invoelbaar.

In het openingsdebat 'Wit-wit-wit-wit klopt mijn hart' zal David Van Reybrouck, die dit jaar het zeer goed ontvangen boek Congo - een geschiedenis schreef, praten over de onmogelijkheid om als blanke met een zwart hart te spreken. Daarnaast vertellen denkers en kunstenaars over hun verbintenis met Congo.

Programmering: De Balie in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Crash Course Congo # 1
WIT - WIT - WIT - WIT
KLOPT MIJN HART?
donderdag 9 september 20.30 uur, De Balie
www.debalie.nl


Noot voor redacties


Ingezonden persbericht