Gemeente Zoetermeer

Exotische avond bij stadsboerderij Het Buitenbeest

stadsboerderij Het Buitenbeest
In de Zoetermeerse wateren komen steeds meer exotische dieren en planten voor. Zoals een Amerikaanse rivierkreeft of een steur. Inwoners kunnen meer te weten komen en meepraten over dit fenomeen tijdens een exotische avond op donderdag 9 september op stadsboerderij Het Buitenbeest. De avond duurt van 19.00 tot 22.30 uur. Deelname is gratis.

In kleine aquaria en op het droge zijn kreeften en andere exoten te zien. Er is een tentoonstelling over biodiversiteit in Zoetermeer en vanaf 20.00 uur zijn er twee lezingen. Daarna is er tijd om te discussiëren. Onderzoeker en kreeftendeskundige Bram Koese vertelt over de actuele stand van zaken en over de kreeften in Nederland en Zoetermeer. De heer Koese is onderzoeker van het nationale natuur- historisch centrum Naturalis in Leiden. Deze avond is er ook een lezing over exotische vissen in Zoetermeer.

Een verrijking?
De invasie van exotische en veelal kleurrijke dieren en planten lijkt op het eerste gezicht een verrijking van de biodiversiteit in onze stad. Maar zij brengen de vispopulatie in gevaar. Exotische vissen komen hier terecht via bijvoorbeeld aquariahandel, schepen of door nieuwe waterwegverbindingen, zoals de verbinding van de Rijn met de Donau. Wat dan ook voorkomt is dat mensen hun exotische vissen uit hun aquarium dumpen in de sloot. Exotische vissen hebben hier geen natuurlijke vijanden waardoor er plagen kunnen ontstaan. Ook brengen ze nieuwe ziekten mee en verdringen inheemse vissen, waardoor deze op den duur kunnen verdwijnen.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij stadsboerderij Het Buitenbeest, de heer Tije Fijen, telefoon 079-352 0624 (dagelijks van 10.00-17.00 uur). Een e-mail sturen kan ook naar buitenbeest@tiscali.nl. Het exacte programma staat op www.hetbuitenbeest.com.

Biodiversiteit
De gemeente organiseert deze avond om aandacht te vragen voor een van de grootste milieuproblemen van deze tijd: de wereldwijde vermindering van biodiversiteit. Biodiversiteit omvat alles wat leeft op aarde, zoals planten, dieren en mensen. Alle organismen leven in een complex netwerk met elkaar samen en zijn zo met elkaar verbonden. Helaas sterven over de hele wereld steeds meer soorten uit. Hierdoor komt de stabiliteit van het leven in gevaar. Daarom hebben de Verenigde Naties 2010 uitgeroepen tot het Jaar van de Biodiversiteit. In het kader van Duurzaam Zoetermeer organiseert de gemeente het hele jaar activiteiten rondom het thema biodiversiteit.