Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven/Barcelona, augustus 2010

Decadente duiven in Barcelona

Statische portretten, groezelige filmmontages en levende installaties

Fotograaf Lisa Klappe en ruimtelijk kunstenaar Joachim van den Hurk signaleren verval, verveeldheid en verslapping bij veel mensen. Is die enorme decadentie de prijs die we betalen voor welvaart en zogenaamde individuele vrijheid waarin wij leven?

Met de expositie Decadent Pigeons houden beide ons (al dan niet samen) een spiegel voor. Uit de parallellen die ze ontdekten tussen het doen en laten van mensen en duiven, trokken ze de weinig rooskleurige conclusie dat we - als we zo doorgaan - straks precies zoals die vogels zijn. Grijze schimmen. Nog verder verwijderd van onze natuur. Akelig verveeld en schandalig ontevreden.

Het werk liegt er niet om. Statische portretten, groezelige filmmontages en levende installaties confronteren met zwarte humor en een bijna perverse ondertoon. Samen creëren ze een uiterst unheimisch gevoel dat zonder meer stof tot nadenken biedt.

Lisa Klappe (Eindhoven, 1979) fotografeert mode, design en mensen. Ze studeerde in 2006 af aan de Fotoacademie in Amsterdam en werkt sindsdien als zelfstandig fotograaf en editor. Autonoom, maar ook in opdracht. Haar foto's zijn een geënsceneerde registratie van hoe zij de dingen ziet, ontdekt en ervaart. Met oog voor detail creëert ze een subtiele spanning tussen de schoonheid en het weerzinwekkende. Zo maakt ze zelfs lelijke dingen mooi. Maar nooit zonder een verhaal.

Joachim van den Hurk (Eindhoven, 1945) is ruimtelijk kunstenaar. Hij studeerde af aan de kunstacademie als architectonisch vormgever, werkte verschillende jaren op architectenbureaus in Nederland en organiseerde exposities. Hij ontwikkelde daarbij een grote passie voor landschapsarchitectuur en stadsinrichting. Sinds de jaren tachtig werkt hij als autonoom kunstenaar en ontwerper. Met zijn werk exposeerde hij in Nederland, Frankrijk, Spanje en Australië. Van den Hurk woont en werkt afwisselend in Zuid-Frankrijk en Barcelona.

Decadent Pigeons opent 09 september om 20.00 uur en is daarna doorlopend tot en met 30 september te zien bij galerie Fort Pienc in Barcelona. De expositie verplaatst zich (onder voorbehoud) in oktober naar de voormalige stoffenfabriek De Ploeg voor een speciale expositie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Meer informatie daarover volgt zo spoedig mogelijk.

Kijk voor meer informatie en een voorbeschouwing op de expositie op www.decadentpigeons.com en www.fortpienc.org.

Decadent Pigeons / Foto's: Lisa Klappe / Installaties: Joachim van den Hurk

Van 09 t/m 30 september 2010 (opening 09 september, 20.00 uur)

Fort Pienc, Ribes 14, 08013 ­ Barcelona (E)
www.decadentpigeons.com / www.fortpienc.org

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht