Ingezonden persbericht


KunsthalKOOKT opent met
brood en chocopasta

Opening KunsthalKOOKT donderdag 9 september, 12.00-13.00 uur

De Brugse chocolatier Dominique Persoone en de Zeeuwse bakker Dimitri Roels openen op donderdag 9 september het tweejaarlijkse Festival voor de Echte Smaak. Om 12.00 uur stroomt het Kooktheater van de Kunsthal Rotterdam vol met de deelnemers aan de vierde editie van KunsthalKOOKT, in 2004 het eerste festival voor 'eerlijk eten' en 'zuivere wijn'. Na een flitsende streekproductenparade zorgen de twee D's voor een zoet-zoute verrassing uit Zeeuws-Vlaanderen.

Dominique Persoone is het beste dat de Belgen op chocoladegebied te bieden hebben.De meester-chocolatier, eigenaar van The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en auteur van het bekroonde boek 'Cacao - De chocoladeroute', zoekt voortdurend de grenzen op van zoet en zout. De 'shock-o-latier' met bruine pit houdt van een dolletje: hij is wereldberoemd door zijn cacao-snuifmachine, een apparaatje dat hij ten doop hield tijdens een verjaardagsfeestje van de Rolling Stones.

Dimitri Roels is de man die midden jaren negentig het bakken van zuurdesembrood in ons land heeft heruitgevonden. Met zijn Vlaamsch Broodhuys, waar 'eerlijk brood', maar ook 'eerlijk beleg' wordt verkocht , verovert hij de grote Nederlandse steden, vanaf begin oktober ook Rotterdam.

Bij de opening van KunsthalKOOKT alias Festival voor de Echte Smaak kunnen pers en genodigden kennismaken met het lekkerste brood en de lekkerste chocopasta, maar dan met een 'twist'. Persoone laat ook de pralines proeven die hij speciaal heeft ontwikkeld voor Oud Sluis en Pure C, de restaurants van de Nederlandse driesterrenchef Sergio Herman.

Rond 13.00 uur wordt het openingsprogramma in het Kooktheater afgesloten met de uitreiking van de Wina Born Prijs aan 'iemand die in de geest van Wina Born de gastronomie in ons land toegankelijker heeft gemaakt voor een breed publiek en ertoe heeft bijgedragen dat eten en drinken in Nederland naar een hoger niveau is getild'. De prijs wordt uitgereikt door hoofdredacteur Will Jansen van bouillon! magazine (winnaar in 2008), uit naam van het dit jaar 25 jaar bestaande Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid. Tot haar dood, in 2001, was culinair journalist Wina Born erevoorzitter van dit vrouwennetwerk.

KunsthalKOOKT bestaat dit jaar uit: de grootste streekproductenmarkt van Nederland, 'de langste kindermoestuin ooit', een streetfoodterras, een Kooktheater en het Youth Food Plein. Voor meer informatie: www.kunsthal.nl/kookt KunsthalKOOKT duurt van 9 t/m 12 september 2010. Samensteller is culinair journalist Ellen Scholtens.