Gemeente Soest

De gemeenteraad vergadert

03 september 2010

Op donderdag 9 september 2010 komt de gemeenteraad bij elkaar. Wij nodigen u uit voor de Ontmoeting met presentaties en bijeenkomsten over diverse onderwerpen en de Ronde met een inhoudelijke bespreking (zonder het innemen van standpunten).

Hieronder vindt u een korte toelichting op de onderwerpen die aan de orde komen.

---

DE RONDE 19.30 - 20.30 UUR

Evaluatie BOA's en politiesurveillanten

Tijdens een Ronde-bijeenkomst in mei 2010 heeft de gemeenteraad gesproken over de evaluatie van de politiesurveillanten. Deze evaluatie is nu aangevuld met een vergelijking tussen buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) en politiesurveillanten.

De begeleidingscommissie adviseert om de huidige situatie voorlopig te handhaven. De gemeenteraad wordt gevraagd een uitspraak te doen over de besteding van het budget en de inzet van politiesurveillanten en/of BOA's.

---

ONTMOETING / RONDE 19.30 - 20.30 UUR

Verordening Bedrijven Investeringszone (BIZ)

In mei 2010 is de Wet BIZ (Experimentenwet Bedrijven Investeringszones) van kracht geworden. Deze wet biedt de mogelijkheid om zones in te stellen waarbij ondernemers met elkaar investeren in de kwaliteit van de bedrijfsomgeving, met als eigenschap dat alle ondernemers meebetalen.

Voor 4 gebieden zijn er verzoeken om als BIZ-gebied te mogen optreden: Soestdijkse Grachten, Koninginnelaan, Van Weedestraat en Rademakerstraat. Hiervoor is een verordening ontwikkeld.

De heer Van Asch, bedrijvenmanager, zal tijdens deze Ronde-bijeenkomst een presentatie geven, daarna is er gelegenheid voor het stellen van verduidelijkende vragen. Op 28 oktober 2010 wordt de gemeenteraad gevraagd of er ingestemd kan worden met de verordening.
---

DE RONDE 20.30 - 21.30 UUR

Rapport Rekenkamercommissie Soest: Riolering, keuzes boven water

De Rekenkamercommissie Soest heeft een onderzoek gedaan naar de beleidsmatige aspecten van het rioleringsbeleid. Het rapport toont aan dat het beleid in Soest sterk gericht is op uitvoering terwijl er wel degelijk specifieke doelstellingen voor het rioleringsbeleid geformuleerd kunnen worden.

Denk aan het aanpassen van het rioleringsbeleid aan de veranderende klimatologische omstandigheden. In deze Ronde-bijeenkomst presenteert de Rekenkamercommissie Soest haar bevindingen en kunnen raadsleden verduidelijkende vragen stellen aan de Rekenkamercommissie en het College van B en W.

Na deze Ronde vindt agendering plaats voor de gemeenteraad van 28 oktober 2010.

---

RONDE 20.30 - 21.30 UUR

Plan van aanpak Van Weedestraat

Een nieuw concept Plan van Aanpak Van Weedestraat is beschikbaar. Dit nieuwe concept gaat uit van éénrichtingsverkeer en ten opzichte van het eerder plan kunnen er meer parkeervoorzieningen gerealiseerd worden. Daarnaast wordt een aanvulling van EUR 40.000 gevraagd voor de voorbereidingskosten.

In deze Ronde-bijeenkomst wordt het Plan van Aanpak toegelicht en kunnen er vragen gesteld worden. Besluitvorming over het Plan van Aanpak is voorzien in mei 2011. Op 16 september 2010 wordt de gemeenteraad gevraagd het extra voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen.

---

ONTMOETING 21.45 - 22.45 UUR

Stand van Zaken Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

In deze Ontmoeting wordt ingegaan op de stand van zaken van de nieuwe acties uit het WMO beleidsplan. Daarnaast wordt de stand van zaken weergegeven over de gemeentelijke verstrekkingen van de individuele WMO-voorzieningen (de voormalige Wvg-voorzieningen en de hulp bij het huishouden) en over het gemeentelijke steunpunt mantelzorg.

De financiële aspecten komen daarbij zeker aan bod.

Agenda gemeenteraad