Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zeerijp, 5 september 2010

Blaarkoppen op de geboortedag van C.O. Jellema.

Van 7 tot en met 25 september 2010 speelt Overmorgenland, een theaterinitiatief van beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen, in het Groningse Enumatil een voorstelling temidden van een kudde Blaarkoppen. De première op 9 september valt samen met de geboortedag van C.O. Jellema.
Kaarten voor de voorstelling kunnen via de website www.overmorgenland.nl worden gereserveerd.
In het weiland hoort u werk van de Groningse schrijver C.O. Jellema. Actrice Veerle van Overloop vraagt uw aandacht voor het veranderende landschap, de werking van het geheugen en de blikken van een Blaarkop. Een plaatsbepaling tussen de grassprieten, mensen, kinderen en andere dieren.

De gevoelige en fijnzinnige gedichten en essays van C.O. Jellema (1936-2003) stellen vragen over denken en voelen, waarnemen en herinneren. Jellema werkte als Germanist en vertaalde o.a. Rilke, Paul Celan en Meister Eckhart.
Het oude runderras Blaarkoppen is beroemd om zijn vette melk en goede vlees. Het is mooi en sterk en gaat lang mee. Een rode of zwarte vlek rondom hun oog vergroot dit en lijkt het toe te dekken.

De voorstelling speelt onder de rook van Groningen, in de weilanden van de boerderij Ande Niedijk in Enumatil ­ daar waar de blaarkopkoeien wonen. Volgend jaar gaat de voorstelling op tournee naar de landerijen rond Utrecht en de abdij van Westmalle in Vlaanderen. Michiel Johannes Jansen schrijft en regisseert, actrice Veerle van Overloop speelt. Schrijfster Sanneke van Hassel verzorgt de dramaturgie. Van Overloop werkte jarenlang bij het Noord Nederlands Toneel en is nu freelance actrice en dramaturge bij Club Guy & Roni. Van Hassel publiceerde twee verhalenbundels, deze maand verscheen haar romandebuut Nest (De Bezige Bij).

Overmorgenland
Overmorgenland werd in 2009 opgericht door Michiel Johannes Jansen, die jarenlang verbonden was aan theatercollectief 't Barre Land in Utrecht. Met Overmorgenland wil hij onopgemerkt repertoire op ongekende plaatsen tot stand brengen.

Blaarkoppen wordt financieel mogelijk gemaakt door het NFPK+, SNS REAALfonds, VSBfonds, Kunstraad Groningen, PBCfonds, JM fonds, J.B. Scholtenfonds en het LIRA fonds.



Ingezonden persbericht