Ingezonden persbericht



* * Persbericht * * the story of a girl

Première social media documentaire: Frances doorbreekt de stilte

Frances Faramenga - "Life is all about being you, being yourself; not what people want you to be. AIDS doesn't change that."

Donderdag 9 september lanceert Act Positive de Social Media-documentaire over het heftige leven van een jonge Zimbabwaanse met aids, vechtend tegen de taboes en vooroordelen van haar cultuur.


- Nooit eerder werd een documentaire primair verteld via socialenetwerken.In filmpjes, foto's en tweets wordt het verhaal van Frances gedurendedrie maanden verteld. Wie haar volgt via Hyves, Twitter of Facebook krijgt eenintiem inkijkje in haar leven en in het ghetto van Harare.


- Door haar verhaal interactief op sociale netwerken te vertellen staanvolgers direct in verbinding met de hoofdpersonen en de makers van het verhaal.

De social media waar Frances te volgen is:
www.facebook.com/tsoag
www.twitter.com/tsoag
thestoryofagirl.hyves.nl

Amsterdam, 8 september 2010
'Ze heeft me ongelooflijk veel moed gegeven.' Joël Faramenga heeft het over zijn zusje Frances, een jonge vrouw die het zwijgen over HIV/Aids probeert te doorbreken. Met muziek, met stand-up poëzie en in gesprekken met generatiegenoten. Haar motto: Aids discrimineert niet, waarom jij wel?

Vanaf september vertelt zij haar verhaal transparant en interactief op Facebook, Hyves en Twitter. Wie haar volgt via een van de sociale netwerken krijgt regelmatig een korte update, filmpje of fotoserie te zien, en wordt zo meegenomen in een verhaal waarvan ook Frances zelf het einde nog niet kent.

Frances is mooi, jong, getalenteerd, en... leeft elke dag met Aids. Drie weken lang werd ze gevolgd door een team journalisten uit Nederland (Butch and Sundance Media), die er voor kozen haar verhaal in eerste instantie via Facebook en Hyves te delen met de rest van de wereld ­ een soort netwerk-docu dus. Het werd een uniek portret van een jonge vrouw die weigert slachtoffer te zijn. Ondanks dat ze haar beide ouders en haar verloofde kwijtraakte aan de dood. Ondanks haar eigen hiv-besmetting.

Zimbabwe is één van de zwaarst getroffen landen als het gaat om HIV/Aids . Er zijn grote campagnes en lessenseries op scholen. In de hoofdstad, Harare weet vrijwel iedereen inmiddels wat HIV/Aids is, en hoe je het kunt voorkomen. Toch verliest de ziekte maar langzaam terrein. Bovendien blijft HIV/Aids omgeven door allerlei stigma's en discriminatie. Niemand praat daarom over zijn eigen status.

Gek genoeg is dat in Nederland niet anders. Ook in Nederland blijft HIV/Aids omgeven door angst en vooroordelen. Dit verhaal ontmantelt de angst en ontmaskert de vooroordelen. HIV/Aids is niet eng, niet altijd je eigen schuld en je kan er oud en gelukkig mee worden. Door sociale netwerken te gebruiken (Hyves, Twitter, Facebook) kan haar verhaal heel direct, interactief en transparant vertelt worden.

www.thestoryofagirl.eu

---