Radboud Universiteit Nijmegen


Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economische theorie en economisch beleid:

Nieuw kabinet belangrijker voor economie dan voorspellingen Planbureau

Datum bericht: 9 september 2010
'De overheidsfinanciën staan onder enorme druk en dat vertaalt zich voor consumenten in: onzekerheid. Mensen zijn bang dat hun hypotheekrenteaftrek verdwijnt, dat ze langer moeten doorwerken, dat hun pensioenen verdampt zijn voordat ze er aanspraak op kunnen maken. Ze durven geen grote aankopen te doen of van baan te veranderen.

Een nieuw kabinet moet snel duidelijk maken welke maatregelen het gaat nemen. En die moeten geleidelijk worden doorgevoerd. Ook als het gaat om bezuinigingsvoorstellen, geldt dat economie emotie is. Wij zijn geen calculerende burgers. Plannen die duidelijk maken wat er gaat gebeuren, op welke termijn, met welke mogelijke gevolgen sluiten aan bij dat besef en zijn dus beter voor het herstel van de economie dan de berekeningen van het Centraal Planbureau. Die bieden slechts schijnzekerheid.'

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische theorie en economisch beleid. Zij houdt zich onder meer bezig met gedragseconomie en experimentele economie; aandachtspunten hierbij zijn beperkte rationaliteit, emotie en gender.