Ingezonden persbericht


Special Rampenbestrijding
VNG Magazine nr. 20 vrijdag 10 september 2010


* Belangrijke rol gemeenten bij voorkomen aanslagen Het homegrown terrorisme ontstaat in de wijken van de steden. Gemeenten zouden die radicaliserende elementen dan ook als eerste moeten kunnen signaleren. Dat is ze in de afgelopen jaren goed gelukt. Erik Akerboom, nu ruim een jaar Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), over nationale en lokale competenties, dreigingsbeelden en aanslagen.


* Burgemeester van Moerdijk is elke dag alert
Explosierampen komen niet vaak voor in Nederland. Maar op veel plaatsen bestaat het gevaar van ontploffingen. Gemeenten hebben een belangrijke taak bij het voorkomen van rampen en bij de hulpverlening erna. Burgemeester Wim Denie (PvdA) van Moerdijk: 'Ik ben me daar dagelijks van bewust.'


* Bescherming door dijken niet vanzelfsprekend 'Nederland leeft met water'. Zo heet een van de campagnes waarmee de overheid het volk probeert te doordringen van de ernst van de situatie. Bescherming door de dijken is niet langer vanzelfsprekend. Een kleine breuk in de Lekdijk kan fataal zijn voor de halve Randstad.


* Twitteren in tijden van nood
Radio, televisie, teletekst en internet gelden als belangrijke media waarmee de autoriteiten hun boodschap kwijt kunnen in tijden van rampen. Maar de nieuwe, sociale media rukken op in de crisiscommunicatie.


* Het wakend oog van defensie
De Bovenwindse eilanden ontsnapten vorige week aan een catastrofe, toen de orkaan Earl op vijftig kilometer afstand langs raasde. Voor preventie en bestrijding van rampen zijn de Nederlandse Antillen vooral aangewezen op Nederlandse militairen, die vanuit Curaçao en Aruba het Caribische deel van Nederland bewaken.


* Ex-bestuurders moeten solliciteren
De Tweede Kamer staat in meerderheid achter de activerende sollicitatieplicht voor gewezen politieke ambtsdragers. Dat blijkt uit de voorbereidende vragenronde over een ontwerpbesluit van staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK).


* VNG valt niet onder de Wob
De VNG is geen bestuursorgaan en valt niet onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Van een wettelijke verplichting tot het verstrekken van informatie aan derden is dan ook geen sprake.


* G32: minder regels bij decentralisatie
De G32 hebben bij leden van het kabinet en de Tweede Kamer aangedrongen op vermindering van regelgeving en op één participatieregeling om mensen weer aan het werk te krijgen. Dat deden ze tijdens het door hen georganiseerde G32-ontbijt in Den Haag.


* Eenheidsworst aan stadsranden
Er moet een betere afstemming komen van de woningbouw- en herstructureringsprogramma's op regionaal niveau. Nieuwbouw aan stadsranden leidt te vaak tot een eenzijdige bevolkingssamenstelling.


* 'Nieuwe media herstellen vertrouwen in bestuur' Nieuwe media kunnen bijdragen aan het herstel van vertrouwen tussen burger en bestuur, aldus communicatiewetenschapper Valerie Frissen. Nieuwe media zorgen vooral voor meer transparantie, waarmee onder meer de burgemeester zijn voordeel kan doen.


* Geweld tegen lokale bestuurders neemt toe
Burgemeesters en wethouders krijgen steeds meer te maken met bedreiging, intimidatie, agressie en geweld. De Tweede Kamer houdt hierover donderdag 16 september een hoorzitting.


* Angst regeert bij aanbesteding Wmo
Niet de inhoudelijke deskundige ambtenaren, maar de boekhouders van gemeenten organiseren de aanbesteding van de Wmo. Gemeenten willen geen fouten maken, uit angst voor boetes en claims.


* VNG Nieuws Aanloop naar de BALV
In de aanloop naar de Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) presenteert de VNG een nieuw bestuur en commissies. Verder o.a. in het VNG Nieuws:

* VNG-breed debat over toekomst lokaal bestuur (3)
* GemeenteTrainee in Leusden

* Hoogleraar over jeugdbeleid

* Hulp bij aanbesteding

Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.




Ingezonden persbericht