Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 september 2010

Groen dak op Sportcomplex Oosterhout

Kies zelf voor een groen dak met de aantrekkelijke duurzaamheidslening

Sinds kort heeft Sportcomplex Oosterhout aan de Vondelstraat een 'groen dak'. Groene daken zijn daken waarop vegetatie aanwezig is. Een vegetatiedaksysteem zorgt onder andere voor isolatie in de winter en verkoeling in de zomer. Daarnaast werken de daken ook geluidsverminderend, breken ze schadelijke stoffen in de lucht af en geven ze een uitstekende bescherming van dakbedekking. Daarom stimuleert de gemeente bewoners en Verenigingen van Eigenaren om net als bij Sportcomplex Oosterhout te kiezen voor een groen dak. Hiervoor is onder andere een duurzaamheidslening te krijgen.

Veel voordelen

Naast het feit dat een groen dak in de zomer minder opwarmt - waardoor het in de woning aangenaam koel blijft - is er ook minder sprake van grote temperatuurverschillen. Hierdoor ontstaat er minder snel lekkage. Bij regen houdt het dak een gedeelte van het water vast en stroomt het water minder snel van het dak af, waardoor de kans op wateroverlast beperkt wordt.

Geschikte daken

Hoe dikker het groene dak, hoe meer voordelen er voor het milieu en uw energierekening zijn. Niet elk dak is echter geschikt voor een groen dak. Laat u daarom altijd goed informeren over de gevolgen voor de constructie en de onderhoudskosten. Bij het Sportcomplex Oosterhout is de huidige dakconstructie aangepast om het gewicht van het groene dak te kunnen dragen.

Klimaatagenda

In het kader van de klimaatagenda wil de gemeente het energieverbruik terugdringen en de gevolgen van klimaatverandering beperken. Elk groen dak draagt bij aan deze doelstellingen. Daarom stelt de gemeente een duurzaamheidslening met een zeer aantrekkelijke rente ter beschikking aan eigenaars/bewoners en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) die voor een dergelijk dak kiezen. De precieze voorwaarden kunt op vinden op de website: www.alkmaar.nl/klimaatagenda.