Ingezonden persbericht


Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie

Persbericht

(Embargo tot 17.15 uur !!!)

DNB moet binnen twee weken gaan herberekenen

PROCES TEGEN DE NEDERLANDSCHE BANK OVER KORTINGEN PENSIOENEN

HARDE ACTIES OP 50PLUSBEURS

HILVERSUM - De nieuwe politieke partij OokU wil dat De Nederlandsche Bank binnen 14 dagen overgaat tot een herberekening van de financiële positie van de pensioenfondsen. Volgens OokU voorzitter Jan Nagel en OokU vicevoorzitter prof. Kees de Lange, zijn alle berekeningen nog gebaseerd op een pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. In het tussen de werkgevers en vakcentrales gesloten pensioenakkoord, dat inmiddels brede politieke steun heeft, wordt deze leeftijd verhoogd naar 67 jaar. Dat betekent dat er twee jaar langer premies worden betaald en twee jaar later pensioenen worden uitgekeerd. Dat heeft uiteraard positieve gevolgen voor de pensioenfondsen. Nu er op brede schaal kortingen op de pensioenen dreigen, is het des te dringender met deze nieuwe gegevens rekening te houden. OokU heeft daartoe advocaat mr. John Peters opdracht gegeven de president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink te verzoeken hier binnen veertien dagen op te reageren. Mocht dit niet gebeuren dan zal mr. Peters namens OokU de zaak aan de rechter voorleggen. Mr. John Peters procedeerde eerder en met succes tegen de Staat der Nederlanden (minister P.H. Donner) inzake de vuurwerkramp in Enschede.

ONAANVAARDBARE AANSLAG OP KOOPKRACHT GEPENSIONEERDEN

In de brief aan Nout Wellink wordt er op gewezen dat de kloof tussen werkenden en gepensioneerden onaanvaardbaar groot wordt. Gepensioneerden hebben vaak al 10% of meer koopkrachtachterstand omdat de pensioenen de laatste jaren minder of niet geïndexeerd zijn. Dat zal ook de komende jaren niet gebeuren. Als daar dan ook nog een rechtstreekse korting van het pensioen bovenop komt, zal een grote groep gepensioneerden niet meer rond kunnen komen. De meerderheid van de Pensioenfondsen heeft jarenlang ondoorzichtig en misleidend hun deelnemers ingelicht. Gepensioneerden zijn er jarenlang terecht van uitgegaan dat hun pensioen onverkort zou worden uitgekeerd. Ze komen nu bedrogen uit.

HARDE ACTIES OP 50PLUSBEURS

Van 15 tot en met 19 september wordt in de Utrechtse Jaarbeurs de 50plusbeurs gehouden. Er worden 100.000 bezoekers verwacht. De nieuwe politieke partij OokU zal voor het eerst met een stand deelnemen en staat ingeklemd tussen de ANBO, FNV en de PvdA, allemaal organisaties die nauwelijks of niet voor de gepensioneerden opkomen. Prof. Kees de Lange en Jan Nagel zullen daar vijf dagen van 9.30 tot 17.30 uur flyers uitdelen en geïnteresseerden inschrijven. Zij menen dat de bij de FNV aangesloten ouderenbond ANBO (naar eigen zeggen bijna 400.000 leden) uit de FNV moet worden bevrijd. Ook kunnen gepensioneerden, die gekort dreigen te worden, zich aanmelden. Namens hen zal het proces tegen DNB gevoerd worden.

--------------einde bericht------------

Hilversum, 9 september 2010