Ingezonden persbericht


Persbericht

Ermelo, 09-09-2010

De Sectorraad Paarden (SRP) is verontrust nu er Infectieuze Anemie (EIA) is vastgesteld in Groot-Brittanie bij een uit Nederland afkomstig paard. Zoals het Ministerie van LNV bekent heeft gemaakt op haar website www.minlnv.nl. De besmettelijke ziekte is aangetroffen in Groot-Brittanie bij een uit Nederland afkomstig paard.

Sectorraad Paarden voorzitter Johan Lokhorst: "Wij zijn als Sectorraad Paarden al langere tijd in overleg met het Ministerie van LNV over een verbetering van de identificatie en registratie (I&R) van paarden. Een van de redenen daarvoor is het efficiënter kunnen bestrijden van besmettelijke paardenziekten."

Het eerder geplande algemeen overleg over paarden in de Tweede Kamer op 9 september is uitgesteld in verband met de formatie van het kabinet. Tijdens dat overleg zou onder andere het I&R dossier ter sprake komen. Wanneer het overleg nu gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Lokhorst: "Wij zijn van mening dat dit debat zo snel mogelijk alsnog moet doorgaan, wij hebben de steun van Tweede Kamer leden nodig in dit dossier."

"Dit verontrustende bericht onderschrijft de noodzaak van efficiënte en snelle aanpak van het I&R dossier. De SRP heeft de voorkeur voor een verplichting tot registratie die wordt opgelegd vanuit het Ministerie van LNV. Waarbij de uitvoering en de regie in handen is van de SRP. " aldus Johan Lokhorst. De SRP vraagt om steun vanuit het Ministerie om dit systeem op te zetten en uit te voeren.

Houdt de website van de Sectorraad Paarden (www.sectorraadpaarden.nl) en het Ministerie van Landbouw in de gaten voor verdere informatie hierover.

Noot voor de redactie -