Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
112 Vragen van de heer mr. L.A. Roodenburg en de heer drs. N.J. Verschuure (ingekomen 9 september 2010)

Regelmatig ontvangen de leden van de gemeenteraad de zogenaamde 'blauwe stukken'. De fractie van D66 meent dat de gemeente altijd geïnformeerd dient te worden en het college een actieve meldingsplicht heeft. Openbaarheid en transparantie zijn hier in leidend, richting de gemeenteraad maar ook vooral richting de inwoners van Utrecht. De titel van het collegeprogramma is niet voor niets, Groen, OPEN en Sociaal. In specifieke uitzonderingsgevallen kan dit gebeuren via de 'blauwe stukken', zoals het beschermen van privacygegevens of indien bepaalde financiële gegevens vermeld staan in documenten waarbij openbaarmaking de gemeente Utrecht schade kan berokkenen.

Binnen de gemeente Utrecht is geen officiële richtlijn over de voorwaarden waarop een document als blauw aangemerkt kan worden. Dit bevreemdt de D66 fractie, om meerdere redenen. Juridisch gezien moet er onderscheid gemaakt worden tussen de termen 'geheimhouding' en 'vertrouwelijk'. Geheimhouding kan worden opgelegd door het college van B&W, de gemeenteraad of commissie op basis van de artikelen 25, 55, 86 gemeentewet jo 10 Wet Openbaar Bestuur. Voor het aanmerken van een document als 'vertrouwelijk' bestaat geen wettelijke basis. Binnen de gemeente Utrecht wordt er geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen de beide begrippen. Daarnaast is het voor de gemeenteraad onmogelijk om te toetsen of het college een stuk terecht als 'vertrouwelijk' aangemerkt is, er bestaat hiervoor immers geen enkele richtlijn.

Bovenstaande brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:
1. Wat is de juridische status van de documenten die als blauw respectievelijk vertrouwelijk worden aangemerkt door het college?
2. Op welke gronden merkt het college een document aan als 'vertrouwelijk'?

Volgens de fractie van D66 moet het uitgangspunt zijn: "openbaarheid van bestuur, tenzij.." en is de leidraad de openbaarheid en transparantie van bestuur.
3. Is het college het eens met het bovenstaand uitgangspunt en bovenstaande leidraad?
4. Is het college het eens met de fractie van D66 dat er bijzonder terughoudend moet worden omgegaan met het opleggen van geheimhouding of het aanmerken van stukken als vertrouwelijk?
5. Is het college het eens met de fractie van D66 dat er duidelijk onderscheid moet bestaan tussen het opleggen van geheimhouding of het aanmerken van documenten als vertrouwelijk?
6. Bestaat er een interne richtlijn of instructie binnen de gemeente Utrecht m.b.t. het opleggen van geheimhouding of het aanmerken van documenten als vertrouwelijk? Zo ja, bent u bereid deze met de gemeenteraad te delen?
7. Bent u het met de fractie van D66 eens dat er een officiële richtlijn moet worden opgesteld m.b.t. het opleggen van geheimhouding of het aanmerken van documenten als vertrouwelijk?
8. Zo ja, bent u bereid een richtlijn op te stellen en deze voor te leggen aan de gemeenteraad?

---- --