Ingezonden persbericht


PvdA West is het zat! Straathooligans met voetbalwet te lijf

Reeds langere tijd is er sprake van ernstige overlast en criminaliteit op de Jan van Galenstraat in Amsterdam West. Op 6 september 2010 mochten wij zelfs op AT5 zien dat stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer tijdens een interview over overlast in de straat vanuit een belwinkel met glas werd bekogeld. De PvdA is dit gedrag jegens de bewoners, winkeliers en alle betrokkenen helemaal zat. Daarom heeft de PvdA West het initiatief genomen en onmiddelijke actie geëist, waaronder cameratoezicht in de straat.

Tevens heeft de PvdA het Dagelijks Bestuur opgedragen een snelle inzet van de voetbalwet op de Jan van Galenstraat te realiseren. Op 1 september 2010 trad de 'wet ter bestrijding van voetbalvandalisme en ernstige overlast' in werking. Deze wet voorziet in nieuwe bevoegdheden om preventief in te grijpen door middel van een gebiedsverbod, een samenscholingsverbod, een meldplicht of een contactverbod. De wet omvat extra maatregelen tegen mensen die herhaaldelijk de openbare orde hebben verstoord.

Op de beelden van AT5 was duidelijk te zien dat een bepaald belhuis op dat moment letterlijk als uitvalsbasis diende voor de criminele activiteiten. Daarom heeft de PvdA het dagelijks bestuur gevraagd om uit te zoeken wat voor rol het belhuis, zoals zichtbaar in de beelden van AT5, speelt in de overlast en criminaliteit op de Jan van Galenstraat. Tegelijk heeft de PvdA gevraagd naar de stand van zaken ten opzichte van cameratoezicht in de straat. De PvdA wenst snelle en doeltreffende aktie.

Fractievoorzitter Erik de Groot: "Wij zijn de overlast en ellende helemaal zat. Wij staan pal achter de bewoners en ondernemers die al tijden last hebben van een groep personen die denken dat zij alles en iedereen kunnen terroriseren. Wij zullen laten merken dat dat niet waar is. De komende dagen en weken gaan wij de buurt in om samen met de bewoners en ondernemers oplossingen te bedenken. Dit gaat zo niet langer."

De PvdA heeft eerder het initiatief genomen om de voetbalwet in West efficient in te zetten bij het bestrijden van overlast van groepen en individuen op straat. Wij hebben onderstaande vragen op 3 september 2010 ingediend bij het Dagelijks Bestuur.


* Bent u van plan de mogelijkheden die deze wet u biedt toe te passen in stadsdeel West?
* Hoe bent u van plan de extra maatregelen die deze wet omvat efficient in te zetten bij het bestrijden van overlast van groepen en individuen op straat?

Vandaag 9 september 2010 hebben wij de volgende vragen ingediend bij het Dagelijks Bestuur:


1. Wat voor rol speelt het belhuis zoals zichtbaar in de beelden van AT5 in de overlast en criminaliteit op de Jan van Galenstraat?


2. Indien u meent dat daar sprake is van enige bijdrage in de overlast en criminaliteit, welke maatregelen neemt u?


3. Wat is de stand van zaken omtrent cameratoezicht op de Jan van Galenstraat?


4. Hoe kijkt u tegen een snelle inzet van de mogelijkheden van de voetbalwet op (directe omgeving van) de Jan van Galenstraat?


5. Bent u bereid om binnen een maand aan de hand van een plan van aanpak met concrete maatregelen met ons van gedachten te wisselen over de vraag hoe wij een einde aan deze straatterreur kunnen maken?


6. Wilt u daarbij aangeven hoe wij de bewoners en ondernemers daarbij kunnen betrekken?