Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 september 2010

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de minister van Justitie

met betrekking tot regulering van kansspelen


1. Kent u het artikel "Nederlandse kansspelregulering aan de Europese maat"{1} en bent u op de hoogte van de "BankGiro Card"die met een begeleidend schrijven per post door de BankGiroLoterij op naam aan consumenten wordt verspreid?


2. Kunt u zich vinden in de weergave en de interpretatie in het genoemde artikel van de jurisprudentie van het Hof van Justitie? Zo nee, op welke punten bent u een andere mening toegedaan?


3. Zijn er bij u nog andere voor het Nederlandse kansspelbeleid relevante uitspraken van het Hof bekend? Zo ja, welke?


4. Deelt u de conclusie van de auteurs dat wanneer mocht blijken dat "het Nederlandse expansiebeleid de consument buitensporig stimuleert om deel te nemen aan kansspelen en dus eigenlijk hoofdzakelijk gericht is om gelden in te zamelen voor de financiering van allerhande sociale activiteiten" dat er dan geen sprake meer is van het voorkomen van gokverslaving? Zo ja, deelt u dan de mening dat daarmee de grondslag voor het weren van buitenlandse aanbieders van kansspelen kan komen te vervallen? Zo nee, waarom niet?


5. Wat is uw mening over het in het artikel gestelde dat "de uitnodigende reclamespotjes en overdadige advertenties voor, bijvoorbeeld Holland Casino maar moeilijk te rijmen {zijn} met het uitgedragen beleid gericht op beperking"?


6. Hoe beoordeelt u in het licht van het buitensporig stimuleren om deel te nemen aan kansspelen, de wijze waarop de BankGiroLoterij door middel van mailings consumenten op naam een BankGiro Card verstrekt en consumenten die niet op het aanbod ingaan zelfs bij herhaling een dergelijke card verstrekt? Deelt u de mening dat hier sprake is van het buitensporig stimuleren om deel te nemen aan een kansspel? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


7. Deelt u de mening dat door de woorden "gegarandeerde geldstorting"die de BankGiroLoterij bij herhaling in de mailings gebruikt tenminste de indruk kan worden gewekt dat de BankGiro card in feite gratis geld oplevert zonder dat daar verplichtingen tegenover staan? Zo ja, wat gaat u hier tegen doen? Zo nee, waarom niet?


8. Deelt u de mening dat, hoewel wet- en regelgeving daar geen aanleiding toe geven, in de praktijk het huidige kansspelbeleid een eerlijke marktwerking kan belemmeren terwijl het niet altijd bijdraagt aan het voorkomen van gokverslaving of criminaliteit? Zo ja, welke conclusies verbindt u hieraan? Zo nee, waarom niet?

{1} P. Adriaanse, T.Barkhuyzen en S. van den Bogaert, "Nederlandse kansspelregulering aan de Europese maat", In: Nederlands Juristenblad, 3-9-2010, afl. 29, p. 1900 e.v.

PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid