Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Wees terughoudend met blauwe stukken!

Persbericht

Utrecht, 9 september 2010

Met enige regelmaat worden 'blauwe stukken' naar de gemeenteraad gestuurd. D66-raadsleden Lars Roodenburg en Klaas Verschuure hebben het college gevraagd hier bijzonder terughoudend mee om te gaan en een richtlijn op te stellen waarin eisen zijn opgenomen voor het aanmerken van documenten als vertrouwelijk of het opleggen van geheimhouding. Roodenburg: "openbaarheid en transparantie zijn leidend in de informatieverschaffing, richting de gemeenteraad maar ook vooral richting de inwoners van Utrecht."

Buiten de wettelijke gronden voor het opleggen van geheimhouding op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur, bestaat er geen richtlijn voor het vertrouwelijk versturen van informatie aan de raad. Dit maakt het onmogelijk te toetsen of informatie daadwerkelijk als vertrouwelijk aangemerkt kan worden. Daarnaast is het voor D66 belangrijk dat vastgelegd wordt dat het uitgangspunt openbaar en transparant bestuur is. Alleen in specifieke uitzonderingsgevallen moet een stuk vertrouwelijk aan de raad verstuurd kunnen worden.

Roodenburg: "als het gaat om stukken die privacy gevoelige gegevens bevatten of financiële informatie die de gemeente schade kan berokkenen is het logisch dat een document als vertrouwelijk wordt aangemerkt. Maar ook hier is terughoudendheid geboden en kan bijvoorbeeld door het anonimiseren van stukken informatie (deels) de openbaarheid in."


Noot voor de redactie:

Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht