Ingezonden persbericht


VO-raad: crisis is geen excuus om te bezuinigen op onderwijs

Utrecht 9 september 2010 - Tijdens de opening van het schooljaar 2010-2011 heeft de voorzitter van de VO-raad zijn zorgen uitgesproken over de oplopende bezuinigingen op het voortgezet onderwijs. Hij deed een oproep aan het nieuw te vormen kabinet om juist in tijden van crisis te investeren in onderwijs. Sjoerd Slagter: "Ik zal niet ophouden duidelijk te maken dat bezuinigen op onderwijs gelijk staat aan gaten schieten in het vlot waarop je drijft."

In juli bleek dat de overheid 70 miljoen bezuinigt op lerarensalarissen. Ook loopt het tekort op middelen voor onderhoud, meubilair en schoolboeken verder op tot 200 miljoen euro per jaar. Sjoerd Slagter: "Ondanks mooie woorden over investeringen in onderwijs tijdens de verkiezingscampagne, wordt er bezuinigd en houden wij ernstig rekening met verdere bezuinigingen. Dit gaat ten koste van de toekomstige generatie."

Volgens Slagter moet de politiek zich in de komende jaren standvastig aan gedane beloftes houden. Het is terecht om in crisistijden te vragen om efficiëntie, maar dat is geen excuus om te bezuinigen op onderwijs. Sjoerd Slagter: "De VO-raad nodigt de politiek uit om gebruik te maken van de grote bereidheid van scholen om pal te gaan voor de kwaliteit van onderwijs. Wij hebben heldere plannen over hoe we het onderwijs beter krijgen. Neem deze plannen serieus en zorg er voor dat we deze kunnen uitvoeren."

Slagter roept de politiek op om 100 miljoen te besparen op allerlei specifieke projecten die scholen moeten uitvoeren en dit bedrag te investeren in plannen van scholen zélf om beter onderwijs te geven. Slagter: "Dat betaalt zich dubbel en dwars uit. Als scholen meer maatwerk aanbieden resulteert dit in hogere leeropbrengsten, meer diploma's en meer talenten voor onze kenniseconomie. Iedereen profiteert daar uiteindelijk van."

Slagter deed zijn oproep tijdens de openingsbijeenkomst van het nieuwe schooljaar op het Oosterlicht College in Nieuwegein. Tijdens de bijeenkomst richtte ook presentator/columnist Prem Radhakishun zich tot de 150 aanwezige schoolleiders en -bestuurders.


---