Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Noord-Beveland is Schoonste Strand van Nederland
Steeds minder zwerfafval op strand - Zeeland wederom uitblinker

Zandvoort, 9 september 2010- De gemeente Noord-Beveland is vandaag uitgeroepen tot het 'Schoonste Strand van Nederland 2010'. Nederland Schoon organiseert deze verkiezing dit jaar voor de 8e keer. In het Schoonste Strandpaviljoen 2010, Vooges in Zandvoort, overhandigde ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom de 'Gouden Wimpel 2010' aan burgemeester Henny van Kooten van het Zeeuwse Noord-Beveland. Gemeente Sluis (nummer 2) en Westland (nummer 3) kregen respectievelijk de Zilveren en Bronzen Wimpel uitgereikt.

18 gemeenten met 'zeer schone stranden'
Behalve winnaar Noord-Beveland kregen nog 17 Nederlandse kustplaatsen het predikaat 'zeer schoon strand'. Dat zijn er 6 meer dan vorig jaar. Zij kregen van Stichting Nederland Schoon een viersterren-plaquette uitgereikt. Opvallend is dat Zeeuwse gemeenten zonder uitzondering in de lijst met zeer schone stranden staan. Daarnaast was er voor 6 gemeenten met 'schone stranden' een driesterren-plaquette. 4 gemeenten kregen geen sterren. Met een gemiddeld cijfer van 4,56 (de maximale score is 5) was de score hoger dan ooit.

Winnaar Noord-Beveland
Aan de noord-westzijde van het eiland Noord-Beveland ligt het ruim 3 kilometer lange Banjaardstrand dat op sommige plaatsen wel 500 meter breed is. Hoewel de gemeente zelf slechts 7.300 inwoners telt, verblijven er in de zomermaanden vele vakantiegangers. Per seizoen zijn er 1,4 miljoen overnachtingen waarbij het strand de belangrijkste trekpleister vormt.

Het bijzondere in Noord-Beveland is dat het beheer van het strand in handen is van de paviljoenhouder van De Banjaard. Dit strandpaviljoen werd vorig jaar al door het Nederlandse publiek uitgekozen tot het Schoonste Strandpaviljoen van Nederland.

De jury is vol lof over de actieve en betrokken aanpak van paviljoenhouder Jos van Halst, bij wie goed gastheerschap hoog in het vaandel staat. "Wij zorgen voor voldoende afvalbakken en legen ze op tijd, zodat ze nooit overlopen," aldus Van Halst. "Als mijn personeel ziet dat er iemand rommel maakt op het strand, dan spreken ze die persoon er op aan. Ik heb zelf jaren in het onderwijs gezeten, dus ik zeg makkelijk tegen jongeren die lege blikjes laten slingeren: ruimen jullie het wel even op? Vergeleken met een aantal jaar geleden veroorzaken strandgasten minder zwerfafval.

Met z'n allen maken we de Nederlandse stranden nog schoner. Door langere seizoenen, meer strandfeesten en -evenementen is de druk op de stranden groot. Toch zijn de stranden afgelopen jaren steeds schoner geworden. "Het wedstrijdelement werkt," zegt Henk Klein Teeselink, projectleider Schoonste Strand bij de Stichting Nederland Schoon. "Je ziet dat de verkiezing leeft onder gemeenten. Belangrijk is dat beheerders en paviljoenhouders nauw met elkaar samenwerken. Het goed gastheerschap in Noord-Beveland is een mooi voorbeeld dat andere gemeenten over kunnen nemen. De komende jaren zullen we ons nog meer richten op het klein afval zoals kauwgom en peuken. Hiervoor blijven wij op zoek naar nieuwe initiatieven, zoals dit jaar de individuele peukenbakjes van Barkadera."

Jurering
De ANWB-inspecteurs hebben deze zomer bijna 100 Nederlandse stranden in twee rondes onaangekondigd bezocht en geïnspecteerd. Per ronde zijn de stranden zowel 's middags als de daaropvolgende ochtend beoordeeld. De resultaten van de inspectie zijn voorgelegd aan een deskundige jury, bestaande uit Guido van Woerkom (hoofddirecteur ANWB), Lodewijk van der Grinten (directeur Koninklijke Horeca Nederland), Kees van Wijk (directeur VVV Nederland) en Koos Karssen (burgemeester gemeente Maassluis). Hieruit is Noord-Beveland als winnaar naar voren gekomen.

Voor een lijst met alle gecontroleerde stranden kunt u vandaag vanaf 17.00 uur terecht op www.nederlandschoon.nl


---