Ingezonden persbericht


Persbericht

Felix Wilbrink ontvangt Wina Born Prijs 2010
Gastronomisch Vrouwennetwerk viert 25-jarig jubileum

Rotterdam, donderdag 9 september. Vandaag ontving culinair journalist Felix Wilbrink uit handen van Will Jansen de 11de Wina Born Prijs. Deze onderscheiding, die Wina Born 15 jaar geleden in het leven riep, wordt 2-jaarlijks toegekend aan een persoon die zich bijzonder heeft ingespannen voor de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie. Initiatiefnemer van de uitreiking is het Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid. Dit vrouwennetwerk, waarvan Wina Born tot aan haar dood in 2001 erevoorzitter was, vierde deze maand tevens haar 25-jarig bestaan. De uitreiking vond plaats tijdens de opening van het Festival voor de Echte Smaak, KunsthalKOOKT in Rotterdam in aanwezigheid van pers en genodigden.

Juryrapport

Volgens het juryrapport van het Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid 'steekt Wilbrink veel energie in het promoten van lekker en gezond eten in zijn columns, in zijn boek 'De Moed om Smaak te hebben' en zijn culi-filmpjes de website van Eten en Genieten. Ook is hij de afgelopen drie jaar de drijvende kracht geweest achter het grote openlucht evenement, de Smaakparade. Wilbrink kreeg een zilveren vorkje opgespeld door oud prijswinnaar Will Jansen. ´Ik ben zeer verrast en vereerd. Dit is een geweldige ondersteuning om verder te gaan met het onthullen van het voedselschandaal waarbij het overschot van voedsel de mensen niet meer voedt. Het groter is dan het bankschandaal´ Aldus Wilbrink in een eerste reactie.

Criterium
In aanmerking voor de Wina Born Prijs komt: degene die, in de geest van Wina Born, de gastronomie toegankelijker heeft gemaakt voor een breed publiek en er toe heeft bijgedragen dat eten en drinken in Nederland naar een hoger niveau is getild. Eerdere winnaars van de prijs zijn: Ton Borghouts (1996), Onno Kleyn (1997), Joep Habets (1998), Hubrecht Duijker (1999), Mac van Dinther (2000), Alma Huisken (2002), Henja Schneider (2003), Janny de Moor (2004), Linda Roodenburg (2005) en Will Jansen (2008). Deze laatste ontving in 2008 de onderscheiding vanwege zijn activiteiten met het tijdschrift Bouillon en het boekje 'Wat zit er in uw eten?'. Netwerkoprichtster Ria van Eijndhoven ontving een speciaal ontworpen speldje voor haar 25 jaar lidmaatschap. Als allereerste tv kok zou zij een goede kandidaat geweest zijn voor de prijs, ware het niet dat ze uitgesloten is vanwege haar betrokkenheid bij de nominaties.

Het Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid reikt de prijs nu iedere twee jaar uit. Alle oud winnaars ontvingen het zilveren reversspeldje in de vorm van een vorkje. De versierselen werden exclusief ontworpen en gemaakt door Het Juweel in Rotterdam.

Wina Born

De Wina Born Prijs is in 1995 ingesteld ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van wijlen culinair journalist Wina Born. 'De moeder van de Nederlandse gastronomie', zoals Born werd genoemd, heeft vanaf 1949 een grote bijdrage geleverd aan de Bourgondische opvoeding van de Nederlander, beginnend met een receptenrubriek in weekblad Margriet. Tussen 1962 en 2000 heeft de geboren Sliedrechtse meer dan honderd boeken over wijn en koken geschreven en vertaald. Ook leidde ze tussen 1974 en 1994 wijn- en culinaire reizen voor de Stichting Academische Reizen, onder meer naar Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Turkije. Ze leerde Nederlanders buitenlandse eetgewoonten kennen en maakte het uit eten gaan populair met haar vaak hemelse beschrijvingen van gerechten. Menig kok, tot dan een anonieme werker achter de kachel, is dankzij de inspanningen Wina Born, bekende Nederlander geworden.

Netwerk

Het Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid is in september 1985 opgericht door grote namen als Ann Shield (Hilton), Denny Beerman (wijnimporteur), Thea Veldhuysen van Zanten (Van Kempen en Begeer) en Ria van Eijndhoven (de Kokkerie). Intussen verenigt het netwerk een 20-tal vrouwen die zich verdienstelijk maken binnen de Nederlandse culinaire sector. Zij wisselen kennis met elkaar uit over de culinaire trends in de wereld en over ieders vakgebied; zoals kaas, wijn, groenten en fruit, vis, brood, catering, journalistiek etc.

Voor meer informatie: http://www.bouillonmagazine.nl/netwerk.php